23. decembar 2017. Predsednica Narodne skupštine otvorila svečanu akademiju povodom završetka projekta Karavan „Duh mladosti“

23. decembar 2017. Predsednica Narodne skupštine otvorila svečanu akademiju povodom završetka projekta Karavan „Duh mladosti“

Subota, 23. decembar 2017.

Gojković u Skupštini otvorila svečanu akademiju povodom završetka ovogodišnjeg projekta Karavan „Duh mladosti“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je svečanu akademiju u Domu Narodne skupštine, povodom završetka ovogodišnjeg projekta Karavan „Duh mladosti“ i naglasila da je Karavan, koji je obišao 34 grada i opštine, ostvario važne rezultate na promociji dualnog i preduzetničkog obrazovanja.


Gojković je naglasila da su i Narodna skupština i Vlada Srbije posvećeni reformi obrazovanja i digitalizaciji, kroz donošenje zakona i drugih mera i ukazala da bez toga Srbija neće moći da se dinamično razvija i da uhvati korak sa razvijenim svetom.

Gojković je podvukla da je za uspeh reformi neophodno da se podstiče preduzimljivost i kreativnost i da postoji spremnost da se uči tokom čitavog života.

Predsednica Narodne skupštine je navela da je Karavan „Duh mladosti“, projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i omladinske organizacije „Duh mladosti“, započeo nimalo lak put uspostavljanja temelja za obrazovanje, koje će u većoj meri odgovarati potrebama privrede i tržišta rada, a mladima otvoriti veće šanse za zapošljavanje.

Gojković je podsetila da Zakon o dualnom obrazovanju, koji je donela Skupština Srbije, na predlog Vlade Srbije, donosi ključnu novinu - da učenici, učenjem kroz rad u realnom radnom okruženju, stiču znanje i veštine usklađene sa savremenim tehnološkim razvojem i primenjive u praksi.

Predsednica Narodne skupštine je istakla da cilj nije stvaranje jeftine radne snage, već obrazovanih kadrova i dodala da svaka ozbiljna i uspešna kompanija dugoročno planira i razmišlja ne samo o unapređenju proizvodnje, tehnološkom osavremenjivanju, već i o obrazovanju kadrova, kao najvažnijeg od svih resursa. U tome, dodala je, vidi motiv da se u narednom periodu još veći broj kompanija uključi u dualno obrazovanje.

Na svečanoj akademiji govorili su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold.


Video (1)

Subota, 23. decembar 2017. | obraćanje predsednice Narodne skupštine na otvaranju svečane akademije Karavan „Duh mladosti“ 23.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2