15. april 2018. Predsednica Narodne skupštine na komemoraciji u spomen području u Donjoj Gradini

15. april 2018. Predsednica Narodne skupštine na komemoraciji u spomen području u Donjoj Gradini

Nedelja, 15. april 2018.

Gojković u Donjoj Gradini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković prisustvovala je komemoraciji u spomen području u Donjoj Gradini povodom obeležavanja stradanja u logoru Jasenovac i Donja Gradina.


Gojković je tom prilikom istakla da, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata kako se zločin više nikada ne bi ponovio.

Gojković je ukazala da su u Donjoj Gradini, kao i u drugim logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, poput Jastrebarskog, Stare Gradiške, Siska, Loborgrada, Jadovna i nebrojenim znanim i neznanim stratištima, ljudi istrebljivani sistematski, smišljeno i organizovano i naglasila da se i posle više od sedam decenija pitamo kako je moguće da u ljudima može da postoji tako strasna mržnja prema čoveku, prema drugome i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da se strahota ovih zločina ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu, čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda - Srba, Jevreja, Roma.

Gojković je istakla da smo danas u obavezi da podignemo naš glas protiv pokušaja revizionizma i rehabilitacije nakazne ideologije mržnje i rasizma koja je bila u temeljima NDH, navodeći da svaki pokušaj oživljavanje fašizma i ustaštva ugrožava ljudska prava i dostojanstvo.

„Protiv tog suštinskog zla, koje prezire radost i mrzi život, moramo da se borimo svom svojom snagom. Ne smemo mu dozvoliti da muči naše potomke, kao što je mučilo naše pretke. Njemu ne sme biti mesta u svetu i budućnosti koju gradimo i kojoj se nadamo“, poručila je predsednica Narodne skupštine.

Zato, dodala je, brižljivo čuvajući sećanje i tražeći pravdu za žrtve, u iskrenoj želji da gradimo bolji region i svet, naš odgovor na nasilje i ekstremizam je još snažnija privrženost miru i saradnji i još veća posvećenost razvoju i napretku i svestranom jačanju naše države i naroda.

Gojković je naglasila da moramo jasno reći: „Nećemo dozvoliti da se ovi strašni zločini negiraju, opravdavaju i zaborave. Nećemo dozvoliti zbog žrtava, ali i budućnosti generacija koje dolaze posle nas, kao i zbog mira i stabilnosti koji želimo da gradimo sa onima u našem okruženju koji to iskreno žele“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2