13. februar 2020. Predsednica Gojković na završetku proširenog sastanka predsednika parlamenata Slavkovske grupe pod nazivom „Proširenje EU: podrška procesu integracije“

13. februar 2020. Predsednica Gojković na završetku proširenog sastanka predsednika parlamenata Slavkovske grupe pod nazivom „Proširenje EU: podrška procesu integracije“

Četvrtak, 13. februar 2020.

Gojković u Bratislavi o regionalnoj saradnji


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je na završetku proširenog sastanka predsednika parlamenata Slavkovske grupe pod nazivom „Proširenje EU: podrška procesu integracije“ zahvalila na mogućnosti da Srbija učetvuje na ovom skupu i istakla da je za našu zemlju značajno da države kao što su Slovačka, Austrija, Češka i Hrvatska, kao predsedavjauća Savetu EU, daju podršku proširenju EU.


Gojković je naglasila da se time šalje poruka da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i izrazila uverenje da će naša zemlja uspeti da savlada sve prepreke koje se nalaze ispred nas i dokaže da može da bude punopravna članica EU.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je za našu zemlju jedan od prioriteta i regionalna saradnja, kao i da je od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti. Gojković je rekla da je Srbija posvećena jačanju regionalne saradnje, posebno u oblasti prekogranične saradnje, ekonomije, turizma, saobraćajnog, infrastrukturnog i energetskog povezivanja.

Gojković je u tom kontekstu pozdravila inicijativu „Mini šengen“ ističući da će ona građanima obezbediti brojne konkretne koristi, kao što su putovanje širom regiona samo uz ličnu kartu, kao i mogućnost zapošljavanja u čitavom regionu, te da će ova inicijativa imati nesumnjivo pozitivan uticaj na odnose u regionu.

Predsednik Parlamenta Slovačke Andrej Danko je rekao da je današnji prošireni skup Slavkovskog formata organizovan sa ciljem pružanja podrške prijateljima na Zapadnom Balkanu, posebno Srbiji i Crnoj Gori i da je jasno pokazao da postoji podrška procesu pridruživanja ovih zemalja.

Danko je ukazao da je značajan deo rasprave bio posvećen procesu proširenja EU i podršci Srbiji i Crnoj Gori i naveo da bi ove zemlje trebalo da budu prve sledeće zemlje koje će se pridružiti EU.

Predsednik Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček naglasio je da aktivna podrška proširnju EU na zemlje Jugoistočne Evrope predstavlja snažan glas u današnje vreme i da zemlje Slavkovskog formata zajedno rade u istom cilju punopravnog članstva, ističući da bi to bilo dobro za EU, a ne dodatni teret. Predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka je takođe rekao da je Slavskovski format poslao jasnu poruku vezano za proširenje ali i za intenzivniji rad u okviru Evropske unije.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao da Hrvatska kao predsedavajuća EU izražava snažnu podršku zemljama Jugoistočne Evrope da nastave sa pregovorima, kao i da će Hrvatska nastaviti sa naporima da pomogne prijateljima i susedima, te izrazio nadu da će samit u Zagrebu u maju otvoriti vrata za nove zemlje članice.

Na proširenom skupu Slavkovskog formata razmatrane su i teme uloge nacionalnih parlamenata, ekonomske saradnje i digitalne agende.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6