14. april 2016. Predsednici Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović

14. april 2016. Predsednici Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović

Četvrtak, 14. april 2016.

Gojković u Banja Luci, susret sa Čubrilovićem i obraćanje poslanicima

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravi danas u jednodnevnoj poseti Banja Luci, tokom koje se sastala sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i obratila na svečanoj sednici NS Republike Srpske.


Gojković je u obraćanju poslanicima rekla da se između Srbije i Republike Srpske odvija aktivna saradnja u mnogim oblastima, ali da još uvek postoji veliki potencijal za njeno dalje intenziviranje, ističući da jedan od glavnih ciljeva rada parlamenata mora da bude unapređenje standarda života građana i u Republici Srpskoj i Srbiji.

Zato, kako je naglasila, svi napori zakonodavne saradnje i rada moraju da budu usmereni ka postizanju boljeg ekonomskog okvira, privrednog ambijenta i mogućnosti za zapošljavanje, posebno mladih i dodala da je Parlament Srbije u ovom sazivu doneo više od 300 zakona, među kojima su mnogi reformski.

„Na takav način, i naši parlamenti će biti u funkciji podsticanja privrednog rasta i veće trgovinske razmene Srbije i Srpske, kao i Bosne i Hercegovine u celini“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je navela i da je važno da parlamenti daju zakonodavnu podršku projektima vlada i istakla da će aktuelni infrastrukturni i energetski projekti, na kojima se radi, značajno doprineti unapređenju privredne saradnje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Gojković je rekla da bi u skladu sa potencijalima i obostranom interesovanju privrednika, obim međusobne trgovine i ulaganja, ali i kvalitet, u smislu uspostavljanja viših oblika saradnje, kao što su zajednički projekti i udruženi nastupi na trećim tržištima, mogli da budu znatno veći.

Predsednica Skupštine Srbije ukazala je da naše kompanije dosta očekuju od realizacije zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata, kao što je projekat „Podrinje“.

„Važno je da u narednom periodu vidimo kako da ubrzamo rad na putnim vezama između Republike Srpske i Srbije, pre svega put ka Bijeljini i Višegradu, kao i da se završe radovi na mostu Bratunac – Ljubovija. Smatramo da će izgradnja putnih komunikacija, na kojima radimo, dodatno da približi Srbiju i Srpsku, kao i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu“, istakla je Gojković.

Ističući da je i za veći priliv investicija i za privredni razvoj, ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već i u regionu važna stabilnost, Gojković je rekla da se Srbija i njena vlada, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, zalaže upravo za stabilnost i napredak čitavog regiona.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Srbija će jasno, čvrsto, i nedvosmisleno uvek biti uz Republiku Srpsku i Republika Srpska nikada neće biti sama“, poručila je Gojković u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je na sastanku istekao da je želja i Republike Srpske da se saradnja podigne na još veći nivo u interesu građana i u Srbiji i u Republici Srpskoj, dodajući da je veliko iskustvo Parlamenta Srbije za Skupštine Republike Srpske izuzetno značajno.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2