18. novembar 2019. Gojković u Ženevi na sastanku Pripremnog odbora Interparlamentarne unije

18. novembar 2019. Gojković u Ženevi na sastanku Pripremnog odbora Interparlamentarne unije

Ponedeljak, 18. novembar 2019.

Gojković u Ženevi na sastanku Pripremnog odbora Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje danas na sastanku Pripremnog odbora predsednika parlamenata Interparlamentarne unije u Ženevi, uoči održavanja Pete svetske konferencije predsednika parlamenata 2020. godine.


Predsednici parlamenata razmotrili su predložene teme primljene od parlamenata članica i doneli odluku da glavna tema Pete svetske konferencije 2020. godine bude „Parlamentarne nove akcije za multilateralizam u cilju postizanja mira i održivog razvoja za ljude i našu planetu.“

Gojković je istakla da je za brojne aktere u međunarodnoj zajednici, kao i za Republiku Srbiju, izuzetno važno što značaj multilateralizma raste, da se sve veći broj zemalja oseća sve slobodnije i sve nezavisnije da donose odluke u skladu sa svojim interesima.

„Multilateralizam predstavlja pravi odgovor na rastuću međuzavisnost i kompleksnost savremenih međunarodnih odnosa. U tom smislu, dalje jačanje multilateralnih mehanizama predstavlja najčvršći osnov za prevazilaženje tekućih izazova i dodatnih rizika za globalni mir i stabilnost“, naglasila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je svet suočen sa ubrzanim promenama i ozbiljnim izazovima koji se u kontinuitetu umnožavaju, kao i da istovremeni sukobi u svetu, posledice svetske ekonomske krize, klimatske promene, humanitarne i migrantske krize, terorizam, porast transnacionalnog kriminala, predstavljaju dodatne izazove za globalnu zajednicu.

Gojković je upozorila da se u savremenom svetu, često instrumenti međunarodnog prava ne primenjuju i čak i krše unilateralnim akcijama, kao i da takve postupke ne mogu da pojedinačno spreče ni parlamenti, a ni pojedinačne međunarodne organizacije koje se staraju o poštovanju i primeni međunarodnih konvencija.

„Sve ovo vodi ugrožavanju dostignutih međunarodnih normi, stabilnosti i mira“, ukazala je Gojković i dodala da aktuelna dešavanja na globalnoj političkoj sceni ukazuju na potrebu dodatnog jačanja efikasnog multilateralizma i saradnje svih relevantnih aktera kako bi se izbegla štetnost jednostranog delovanja.

Gojković je rekla da je najbolji put za prevazilaženje brojnih i ozbiljnih globalnih izazova u jačanju konkretnih oblika međunarodne saradnje, kroz deljenje zajedničkog prosperiteta i mogućnosti koje donosi tehnološka revolucija, jačanje trgovine i ekonomske saradnje, a ne samo u deklarativnom zalaganju za zajedničke vrednosti multilateralizma.

Predsednica Skupštine Srbije je izabrana za člana Pripremnog odbora oktobra 2018. godine.

U pripremnom komitetu su i predsednici parlamenata Alžira, Austrije, Belorusije, Čada, Kipra, Ekvadora, Kuvajta, Meksika, Paragvaja, Moldavije, Tonga i Ugande.

Na sastanku u Ženevi učestvovaće i predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar Martin Čungong.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6