29. novembar 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Svekineskog narodnog kongresa grada Šangaja Jin Jicun

29. novembar 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Svekineskog narodnog kongresa grada Šangaja Jin Jicun

Sreda, 29. novembar 2017.

Gojković u Šangaju, u okviru zvanične posete Kini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković u okviru zvanične posete Narodnoj Republici Kini, na poziv predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga, posetila je Šangaj i razgovarala sa predsednicom Svekineskog narodnog kongresa grada Šangaja Jin Jicun i obišla Centar za žene i decu.


Gojković je na sastanku sa Jicun istakla da Srbija i NR Kina razvijaju izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je dobar podsticaj za razvoj saradnje na polju ekonomije, turizma, obrazovanja i kulture, kao i na lokalnom i regionalnom planu.

Gojković je istakla da sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine, koje se odvija na političkom i ekonomskom planu, kao i u okviru inicijative „Pojas i put“ i formata Kina - CIEZ, otvara brojne mogućnosti za saradnju i podvukla da su parlamenti dali važan doprinos kroz formiranje Parlamentarne komisije Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa.

Jicun je naglasila da Srbija i Kina imaju ne samo dugu istoriju dobrih odnosa, već i svetlu budućnost, imajući u vidu da ih duboko razvijaju, da dve zemlje podržavaju jedna drugu po vitalnim nacionalnim pitanjima i da su odnosi dostigli nivo „čeličnog prijateljstva“.

Jicun je upoznala predsednicu Parlamenta Srbije sa razvojnim potencijalom Šangaja, kao svetske metropole sa 24 miliona stanovnika.

Gojković je rekla da je razvojna vizija čelnika Šangaja zadivljujuća i pozdravila saradnju regiona i gradova Srbije i Kine, navodeći da je u tom okviru posebno značajno nedavno uspostavljene saradnje između Beograda i Šangaja, kao i održavanje susreta gradonačelnika u formatu saradnje Kina - CIES „16+1“ u Beogradu sledeće godine. Predsednica Skupštine Srbije je navela da se značaj saradnje potvrđuje i uspešnim i zapaženim nastupom Beograda na 14. sajmu turizma u Šangaju u aprilu 2017. godine, kao i predstavljanju planova Novog Sada, kao Evropske prestonice kulture 2021. godine, za kapitalne projekte na Forumu o saradnji evropskih i istočno-azijskih prestonica kulture.

Gojković i Jicun su naglasile značaj razvoja saradnje i u oblasti kulture, a Gojković je kao dobar primer te saradnje navela izložbu savremenih mladih srpskih slikara u Šangaju.

Gojković i Jicun su izrazile uverenje da će ukidanje viza i uvođenje avio linije Beograd – Peking dodatno doprineti još većem povezivanju gradova i regiona dve zemlje.

Predsednica Parlamenta posetila je i šangajski Centar za žene i decu, gde se upoznala sa programima i projektima koji pomažu i osposobljavaju žene za tržište rada, kroz brojne obuke kojima stiču potrebna znanja i veštine.