26. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili

26. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili

Petak, 26. januar 2018.

Gojković se sastala sa premijerom, predsednikom i ministrom spoljnih poslova Gruzije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, u okviru drugog dana zvanične posete Gruziji, imala je susrete sa premijerom te zemlje Giorgijem Kvirikašvilijem, predsednikom Gruzije Giorgijem Margvelašvilijem i ministrom spoljnih poslova i potpredsednikom Vlade Mihajlom Džanelidzeom.


Na sastancima je istaknuto da ima mnogo mogućnosti za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Gruzije, posebno u oblasti ekonomije i da je važno podstaći privrednike na saradnju i investicije. Ocenjeno je da poseta predsednice Naordne skupštine Gruziji, kao prva poseta na tom nivou u istoriji odnosa, otvara novo poglavlje saradnje između dve zemlje.

Gojković je naglasila da je Srbija opredeljena za dalji razvoj i jačanje saradnje, kao i za uspostavljanje redovnog političkog dijaloga i da je sa predsednikom Parlamenta Iraklijem Kobahidzeom dogovorila intenzivnu saradnju u cilju razvoja ukupnih odnosa dve prijateljske zemlje.

Gojković i Kvirikašvili su se složili da postojeća ekonomska saradnja ne odgovara potencijalima koji postoje, da je karakteriše nedovoljan obim robne razmene i da je zato važno da se u narednom periodu razmotre mogućnosti za njeno unapređenje.

Gojković je istakla da Srbija snažno unapređuje svoju privredu i uslove za investiranje, o čemu svedoče priznanja u domenu konkurentnosti i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i da je Skupština Srbije spremna da putem ratifikacija sporazuma, koje vlade budu dogovorile, doprinese razvoju odnosa, navodeći da će Parlament ratifikovati nedavno potpisanii Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj saradnji.

Gojković i Kvirikašvili su pozdravili ideju uspostavljanja direktne avio linije koja bi, kako su istakli, doprinela većem povezivanju dve zemlje, i boljoj saradnji privrednika i razvoju turizma. Predsednica Narodne skupštine razgovarala je sa premijerom Gruzije i o reformama koje dve zemlje sprovode u oblasti ekonomije i obrazovanja, kao i o iskustvima u procesu evrointegraciji, imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU cilj i Srbije i Gruzije.

Premijer Kvirikašvili je zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Gruzije i istakao da će naša zemlja imati podršku Gruzije u vezi nepriznavanja Kosova i Metohije, kao i da po tom pitanju neće biti promena.

Gojković i predsednik Gruzije Giorgije Margvelašvili su se saglasili o potrebi poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država. Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Gruzije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i tome što Gruzija nikada nije glasala protivno interesima Srbije u međunarodnim organizacijama, ističući da Srbija posebno ceni podršku Gruzije prilikom glasanja o članstvu Kosova i Metohije u UNESKO. Predsednica Narodne skupštine ponovila je da Srbija, u skladu sa politikom poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.

Gojković je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasila da će Srbija insistirati na otkrivanju počinioca ubistva Olivera Ivanovića, koje je uznemirilo Srbe na Kosovu i Metohiji i čitavu Srbiju. Gojković je rekla da je važno da Priština bude posvećena primeni dogovorenih rešenja u Briselu, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Predsednica Parlamenta Srbije je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova i potpredsednikom Vlade Gruzije Mihajlom Džanelidzeom naglasila da je Srbija zahvalni na ukidanju viza za građane Srbije, kao i da je naša zemlja spremna na proširenje saradnje kroz potpisivanje novih ugovora i sporazuma u različitim oblastima. Gojković i Džanelidze su istakli da postoji potreba i spremnost za saradnju u oblasti turizma, obrazovanja i kulture.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja