27. avgust 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom

27. avgust 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom

Utorak, 27. avgust 2019.

Gojković se sastala sa predsednikom Vlade Slovenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Gojković i Šarec su istakli da se bilateralni odnosi dve države dobro razvijaju, kao i da postoji dinamična saradnja i susreti na svim nivoima vlasti dve zemlje.

Gojković je navela da je međuparlamentarna saradnja veoma intenzivna i ukazala da to potvrđuje i činjenica da se za manje od godinu dana pet puta sastala sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom.

Gojković je napomenula da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Skupštine Srbije i Državnog zbora Slovenije parlamentarna saradnja dobila novi, institucionalizovan oblik, čime je otvoren dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije, kao i saradnju na nivou radnih tela u oblasti ekonomije, turizma, zaštite životne sredine, kulture, i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je navela i da su potpisivanjem Memoranduma o saradnji otvorene mogućnosti za unapređenje saradnje na multilateralnom planu i izrazila očekivanje da će predsednik Državnog zbora predvoditi delegaciju Slovenije na 141. skupštini Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra, u Beogradu.

Šarec je ukazao da je saradnja između dve države na odličnom nivou, kao i da je posebno značajno da parlamenti, kao važne institucije, dobro sarađuju i razmenjuju iskustva.

Gojković i Šarec su razgovarali i o evrointegracijama, a Gojković je zahvalila zbog dosadašnje podrške Slovenije procesu evropskih integracija. Gojković je ukazala da će Srbija nastaviti da ulaže napore na putu ka EU, te da se, kroz konkretne mere, radi na punoj primeni preporuka Evropske komisije u radu Narodne skupštine i da u skladu sa tim očekuje pozitivniji izveštaj Evropske komisije.

Sastanku sa predsednikom Vlade Slovenije prisustvovali su i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Slovenijom Milija Miletić i članica Grupe prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4