27. jun 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko

27. jun 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko

Sreda, 27. jun 2018.

Gojković se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Gojković i El Malki su istakli da Srbiju i Maroko vezuju dobri, prijateljski odnosi, koji su potvrđeni tokom 60 godina istorije od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka je ukazao da su dve zemlje uspele da održe visok nivo odnosa, da ih grade uz uzajamno poštovanje i poverenje, uprkos teškim okolnostima.

Gojković i El Malki su u cilju jačanja veza potpisali Memorandum o razumevanju i potvrdili opredeljenost da podstiču razvoj odnosa na najvišem parlamentarnom nivou, između parlamentarnih radnih tela, grupa prijateljstva, kao i između stručnih službi dve skupštine i istakli da to predstavlja novo poglavlje u odnosima dva parlamenta i dve države.

Predsednici dva parlamenta su ukazali da je važno da parlamentarci razvijaju saradnju i u okviru međunarodnih organizacija i razmenu informacija i konsultacije o temama od zajedničkog interesa, što predviđa i Memorandum o saradnji, a kao prvi oblik konkretizacije saradnje, na osnovu Memoranduma, dogovorena je poseta delegacije odbora i poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Marokom toj zemlji.

Gojković je zahvalila predsedniku Predstavničkog doma na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu, odnosno politici Republike Srbije po pitanju Kosova i Metohije, zasnovanoj na poštovanju međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN. Gojković je zahvalila i na prijateljstvu, razumevanju i podršci našim stavovima u međunarodnim organizacijama, kao što je bio slučaj prilikom pokušaja učlanjenja tzv. „Kosova“ u UNESKO i ukazala na teško stanje srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje se sistematski uništava.
El Malki je naglasio da Kraljevina Maroko ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, jer kada se dobro poznaju istorijske i geografske činjenice ne mogu se priznati samoproklamovane države, budući da to predstavlja opasnost i za druge delove u svetu i ukazao da svi problemi mogu biti rešeni putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnih normi.
Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka je naglasio da Maroko podržava napore Srbije da pristupi Evropskoj uniji i istakao da ta zemlja izuzetno ceni stav Srbije kada je u pitanju migrantska kriza, jer je Srbija pokazala solidarni i human pristup u trenutku kada to pitanje deli evropske države.

Gojković i El Malki razgovarali su i o aspektu saradnje Srbije sa Afričkom unijom, a u tom kontekstu Gojković je pozdravila ponovno članstvo Maroka u toj organizaciji, ukazujući da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa zemljama Afrike, što potvrđuje i činjenica da je Skupština Srbije jedini evropski parlament koji ima Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom.

Gojković i El Malki su razgovarali o razvoju ekonomske saradnje i značaju potvrđivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju, što otvara mogućnost uspostavljanja direktne avio-linije, kao i o saradnji i izgradnji jakih veza između gradova dve zemlje u oblasti poljoprivrede, ekonomije i kulture.Video (1)

Sreda, 27. jun 2018. | potpisivanje Memoranduma o saradnji i izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko 27.06.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2