12. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom

12. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom

Sreda, 12. decembar 2018.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Slovenije, potpisan Memorandum o saradnji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a nakon sastanka potpisali su Memorandum o saradnji između Narodne skupštine Republike Srbije i Državnog zbora Slovenije.


Gojković je istakla da Srbija i Slovenija intenzivnim političkim dijalogom i susretima, parlamentarnom saradnjom i zajedničkim sednicama dve vlade, razvijaju odnose na svim nivoima, kao i da su ti odnosi dostigli najviši nivo od njihovog uspostavljanja. Gojković je rekla i da to što je poseta Srbiji jedna od prvih bilateralnih aktivnosti nakon izbora predsednika Državnog zbora Slovenije svedoči o posebnom nivou uzajamne saradnje.

Gojković je zahvalila na iskrenoj i prijateljskoj podršci Slovenije procesu evropskih integracija Srbije, koje su naš prvi spoljnopolitički prioritet i ukazala da je potrebno da se ubrza dinamika pregovaranja otvaranjem većeg broja poglavlja, imajući u vidu spremnost Srbije. Predsednici dva parlamenta su ukazali da je važno da kriterijumi EU u budućnosti ka prostorima Zapadnog Balkana budu jasno utvrđeni.

Predsednik Državnog zbora Slovenije je istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, kao i da je Slovenija jedna od onih zemalja u kojoj će Srbija uvek imati iskrenog prijatelja. Židan je ukazao da Evropska unija predstavlja veliki privredni prostor, bez carina i ograničenja, kao i prostor koji državama članicama omogućava više bezbednosti i sigurnosti, te naglasio da će Slovenija i dalje podržavati Srbiju na putu ka punopravnom članstvu.

Gojković i Židan su naglasili da će parlamentarna saradnja, koja je važan segment u odnosima dve države, posebno biti unapređena današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji kojim se otvara dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije, saradnju na nivou radnih tela, kao što su odbori za spoljne poslove, evropske integracije, poljoprivredu, finansije, kulturu, obrazovanje, životnu sredinu, turizam, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je napomenula da Memorandum o saradnji otvara mogućnosti za unapređenje saradnje na multilateralnom planu i pozvala delegaciju Državnog zbora da učestvuje na zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana u februaru sledeće godine u Beogradu, kao i da na najvišem nivou Parlament Slovenije bude predstavljen na 141. skupštini Interparlamentarne unije u oktobru, koja se takođe održava u Beogradu.

Gojković i Židan su razgovarali i o jačanju ekonomske saradnje, a predsednik Državnog zbora Slovenije je ukazao da je saradnja dve zemlje uspešna u oblasti privrede, kao i da beleži rast od sedam odsto na godišnjem nivou, da je sve više i investicija iz Srbije u Sloveniju, što sve ukazuje da su odnosi dve zemlje na pravom putu.

Gojković je napomenula da je za Srbiju ekonomska saradnja sa Slovenijom izuzetno značajna, imajući u vidu da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora, kao i da u Srbiji posluje više od 1.000 slovenačkih kompanija.

Gojković i Židan su posebno istakli značaj kulture u unapređenju ukupnih odnosa, povezivanju i razumevanju dva naroda, a Židan je zahvalio što je povodom 100 godina od smrti najvećeg slovenačkog pisca Ivana Cankara u Beogradu otvoren 5. festival slovenačkog filma.

Gojković je ukazala i da Srbi koji žive u Sloveniji i Slovenci koji žive u Srbiji predstavljaju još jedan, dodatni most saradnje između dve države.


Video (1)

Sreda, 12. decembar 2018. | potpisivanje Memoranduma o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Državnog zbora Republike Slovenije i izjave za medije predsednika dva parlamenta 12.12.2018.