10. mart 2020. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Parlamenta Jermenije potpisali Memorandum o razumevanju

10. mart 2020. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Parlamenta Jermenije potpisali Memorandum o razumevanju

Utorak, 10. mart 2020.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Jermenije, potpisan Memorandum o razumevanju

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Jermenije Araratom Mirzojanom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a predsednici dva parlamenta potpisali su Memorandum o razumevanju.


Gojković i Mirzojan su istakli da su tradicionalno dobri odnosi Srbije i Jermenije u svim oblastima zasnovani na vekovnom prijateljstvu i istorijskoj bliskosti dva naroda, kao i da danas postoji veliki prostor za njihov dalji razvoj, a u tom cilju politički dijalog je intenziviran tokom proteklih nekoliko godina.

Gojković je naglasila da Srbija i Jermenija imaju interes za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje i da to pokazuje i današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju, čime je parlamentarna saradnja dobila institucionalni oblik. Predsednica Skupština Srbije je istakla da Memorandum otvara mogućnosti unapređenja parlamentarne saradnje, posebno na nivou radnih tela u oblasti spoljnih poslova, ekonomije, obrazovanja i kulture, poslaničkih grupa prijateljstva i saradnje naših delegacija u multilateralnim telima, kao što su Interparlamentarna unija, PS SE, PS, OEBS i drugim.

Gojković je zahvalila Republici Jermeniji što pokazuje veliko razumevanje za Republiku Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i na činjenici da nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i da u međunarodnim telima ne glasa protivno interesima Srbije.

Mirzojan je naglasio da su srpski i jermenski narod povezani istorijskim i prijateljskim vezama, da saradnja seže daleko u prošlost i da su u mnogim teškim vremenima pokazivali razumevanje i saosećanje jedni prema drugima.

Mirzojan je ukazao da je jermenski narod naklonjen daljem razvoju odnosa između Srbije i Jermenije i zahvalio na podršci koju Srbija daje jermenskoj zajednici u našoj zemlji.

Mirzojan je ukazao na izuzetan značaj parlamentarne saradnje u ukupnim bilateralnim odnosima, te napomenuo da grupe prijateljstva, kao i odbori mogu da unaprede dosadašnju saradnju, i posebno istakao značaj saradnje u međunarodnim organizacijama.

Govoreći o pitanju Nagorno Karabaha, Mirzojan je rekao da je mirno rešavanje konflikta jedan od prioriteta spoljne politike Jermenije. Mirzojan je rekao da se sukobi razlikuju, ali da ono što je zajedničko za sve njih je da rešenje može biti postignuto isključivo mirnim putem, pregovorima i naveo da je za Jermeniju značajno da međunarodni partneri imaju uravnoteženi stav i podrže dijalog.

Gojković i Mirzojan su razgovarali o daljem razvoju ekonomske saradnje i ukazali da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima, kao što su informacione tehnologije i digitalizacija.

Gojković je navela i da se potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa državama članicama Evroazijskog ekonomskog saveza, koji je Skupština Srbije nedavno ratifikovala, otvara značajna mogućnost razvoja ekonomske saradnje.

Gojković i Mirzojan su se saglasili da je za unapređenje naših odnosa posebno značajno nedavno ukidanje viza za građane Jermenije, i recipročno ukidanje viza za građane Srbije, posebno za dalji razvoj ekonomske saradnje i povezivanje dva naroda.

Gojković i Mirzojan su pozdravili početak rada Ambasade Srbije u Jermeniji, a Gojković je rekla da očekuje da će u skorijem periodu i Jermenija otvoriti svoju ambasadu u Beogradu.

Gojković i Mirzojan su na početku posete predsednika Parlamenta Jermenije položili venac na spomen obeležje srpsko-jermenskog prijateljstva.


Video (1)

Utorak, 10. mart 2020. | potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Jermenije i izjave za medije dva predsednika 10.03.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja