21. mart 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Kraljevine Švedske Urban Alin

21. mart 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Kraljevine Švedske Urban Alin

Sreda, 21. mart 2018.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Švedske i ministarkom spoljnih poslova

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas, u okviru zvanične posete Kraljevini Švedskoj, sa predsednikom Parlamenta Urbanom Alinom i ministarkom spoljnih poslova Margot Valstrom.


Gojković je na sastanku sa predsednikom Parlamenta Kraljevine Švedske istakla da Srbija i Švedska imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa, kao i da danas imaju interes da jačaju bilateralnu saradnju. Gojković i Alin su ocenili dosadašnju međuparlamentarnu saradnju kao dobru i razgovarali o dodatnom jačanju međuparlamentarnih veza. Ukazali su da je današnja posete predsednice Parlamenta Srbije, kao i nedavna poseta Urbana Alina Srbiji, parlamentarnu saradnju podigla na viši nivo. Predsednici dva parlamenta razmotrili su unapređenje saradnje na nivou odbora, posebno u oblasti evropskih i spoljnih poslova, kao i na polju rodne ravnopravnosti i zaštite životne sredine.

Gojković je zahvalila na podršci Švedske evropskim integracijama Srbije i istakla da je naša zemlja spremna na dalje reformske procese u brojnim oblastima i jačanje institucija, a Alin je ukazao da je Švedska uvek imala stav „otvorenih vrata“ EU.

Gojković je na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova napomenula da diplomatska saradnja dve države traje čitav vek, da je nedavno obeležena stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja prvog poslanstva Srbije u Stokholmu i naglasila da Srbija i Švedska danas imaju razvijen i intenzivan politički dijalog u nastojanju da dodatno učvrste i razviju odnose.

Gojković je naglasila da je Srbija posvećena evropskim integracijama i dijalogu sa Prištinom, ukazujući da ni posle više od četiri godine Priština nije formirala Zajednica srpskih opština, koja je ključni deo Briselskog sporazuma. Gojković je naglasila da se Srbija zalaže za dijalog i kompromis u rešavanju kosovskog problema, ali da to ne znači, da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

Ministarka spoljnih poslova Švedskе je istakla je da je ta zemlja prijatelj Srbije i proširenja EU na Zapadni Balkan i izrazila nadu da će predstojeći samit u Sofiji biti produktivan i dobar. Valstrom je naglasila da ohrabruje Srbiju da nastavi sa reformskim procesima i sa evropskim integracijama, koje su, kako je ukazala, važne i za zemlje koje se nalaze na tom putu, poput Srbije, ali i za samu EU.

Gojković je prvog dana posete imala audijenciju kod kralja Švedske Karla Gustava XVI u Kraljevskoj palati u Stokholmu, a razgovarala je sa predsedavajućom Gradske skupštine Stokholma Evom Luiz Erlandson Slorah, kao i sa predsednikom Odbora za poslove EU Parlamenta Švedske Jonasom Eriksonom i članovima tog tela. U delegaciji Narodne skupštine je i predsednik poslaničke grupe prijateljstva Srbije i Švedske dr Milorad Mijatović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4