6. jul 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednikom Kongresa Španije Hesusom Marijom Posadom Morenom

6. jul 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednikom Kongresa Španije Hesusom Marijom Posadom Morenom

Ponedeljak, 6. jul 2015.

Gojković se sastala sa predsednikom Kongresa Španije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas u Madridu sa predsednikom Kongresa Španije Hesusom Marijom Posadom Morenom, a na sastanku su razgovarali o unapređenju odnosa dve zemlje, evrointegracijama Srbije i ekonomskoj saradnji.


Gojković je rekla da je Srbija posvećena napretku na putu ka Evropskoj uniji imajući u vidu da su evrointegracije prioritet naše zemlje, i zahvalila Španiji na kontinuiranoj podršci u tom procesu. Gojković je rekla i da očekuje što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Posada je istakao da Španija nastavlja da podržava evropske integracije Srbije, kao i da je taj put u interesu Srbije. Sa španske strane je rečeno i da je snažna podrška evrointegracijama u Srbiji važna za proces pregovora Srbije i EU.

Predsednica Skupštine zahvalila je Španiji i na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i navela da je Beograd posvećen primeni Briselskog sporazuma, kao i dijalogu sa Prištinom, a Posada je napomenuo da Španija ima čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije i da je uvek branila istu poziciju.

Gojković je upoznala predsednika Posadu sa reformama koje Srbija sprovodi u oblasti ekonomije i ukazala da je Skupština Srbije donela mnoge reformske zakone, čiji je cilj poboljšanje privrednog ambijenta i pozvala na veće investicije iz Španije.

Predsednik Kongresa Španije pozdravio je reforme koje Srbija sprovodi na sopstvenu inicijativu i koje, kako je rekao, našu zemlju približavaju EU.

Gojković je u razgovoru naglasila i da ima prostora da se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Španije dodatno unaprede, kako na parlamentarnom planu tako i na polju ekonomije.

Gojković i Posada razgovarali su i o pitanju migranata sa kojima se zemlje evropskog kontinenta suočavaju, kao i o izazovima u borbi protiv terorizma.

Gojković se sastala i sa prvim potpredsednikom Senata Španije Huanom Hozeom Karlosom.