21.jun 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Republike Bugarske Rumen Radev

21.jun 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Republike Bugarske Rumen Radev

Četvrtak, 21. jun 2018.

Gojković se sastala sa predsednikom Bugarske

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Gojković i Radev su istakli da je pred Srbijom i Bugarskom zajednička budućnost i da je u tom kontekstu važno da se iskoriste svi potencijali za intenziviranje veza u cilju unapređenja dobrosusedskih odnosa, kako bi dodatno ojačali i konkretizovali saradnju, posebno u oblasti infrastrukture, transporta, energetike, obrazovanja i kulture.

Gojković je zahvalila Bugarskoj što je u prioritete svog predsedavanja Savetom EU uvrstila proširenje i integraciju Zapadnog Balkana, ističući da je cilj Srbije da postane punopravna članica EU i izrazila nadu da će proširenje na Zapadni Balkan takođe biti prioritet tokom predsedavanja Austrije i Rumunije, a Radev je naglasio da prijateljska Srbija može da računa na podršku Bugarske.

Gojković i Radev su se saglasili da je izuzetno značajan razvoj međuparlamentarne saradnje kao važnog segmenta odnosa dve zemlje, imajući u vidu da parlamenti daju strateške smernice za razvoj društva i obavljaju važan posao na harmonizaciji zakonodavstva sa pravom EU.

Gojković je ocenila da ima prostora da se dosadašnja dobra međuparlamentarna saradnja dodatno produbi na nivou radnih tela, posebno odbora za poljoprivredu, turizam, infrastrukturu, energetiku, kao i da je za Srbiju važno iskustvo Parlamenta Bugarske u vezi sa procesom evropskih integracija, u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU, te da će u cilju daljeg produbljivanja odnosa u narednom periodu posetiti Bugarsku.

Gojković i Radev su ukazali na značaj unapređenja regionalne i prekogranične saradnje i u tom kontekstu posebno istakli važnost njenog daljeg unapređenja kroz zajedničke projekte u okviru Dunavske strategije, imajući u vidu da je Dunav vekovima povezivao narode u ovom regionu.

Gojković je istakla i da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države, kao i da Parlament radi na zakonskim mogućnostima poboljšanja položaja nacionalnih manjina, te da je u tom cilju doneo i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a predsednik Bugarske je izneo visoku ocenu u pogledu aktivnosti Parlamenta Srbije na tom polju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2