18. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Austrije

18. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Austrije

Četvrtak, 18. oktobar 2018.

Gojković se sastala sa predsednikom Austrije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Austrije Van der Belenom, a na sastanku su razgovarali o unapređenju parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa dve zemlje, regionalnim pitanjima i evropskim integracijama.


Gojković je istakla da Srbija i Austrija imaju dobre političke i ekonomske odnose i da postoji dinamična razmena susreta, kao i da je na parlamentima, kao predstavnicima građana, da doprinesu ukupnim bilateralnim odnosima.

Gojković je zahvalila Austriji na podršci evropskim integracijama Srbije i ukazala na važnu ulogu Parlamenta u tom procesu, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije otvorena za produbljivanje parlamentarne saradnje i ukazala da će predstojeća poseta predsednika Nacionalnog veća Austrije Volfganga Sobotke, u okviru predsedavanja Austrije Savetom EU, dati važan doprinos tom cilju.

Gojković je naglasila i da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, kao i da je spreman da nastavi razgovore, ali da je neophodno da i druga strana pokaže volju za dijalog i pronalazak kompromisnog rešenja.

Gojković je istakla da je ekonomska saradnja izuzetno dobra i da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i jedan od najvećih investitora, što potvrđuje i činjenica da više od 20.000 radnika u Srbiji radi u austrijskim kompanijama.

Predsednik Austrije Van der Belen istakao je da su odnosi Austrije i Srbije dobri i da se intenziviraju, te da su ovakve posete važne radi još boljeg upoznavanja i povezivanja dve zemlje.

Van der Belen je ukazao na iskustva Austrije prilikom ulaska u EU i istakao da savremeni procesi globalizacije aktuelizuju prednosti evrointegracija.

Predsednik Austrije je napomenuo da se privredni odnosi dobro razvijaju, te da je prisustvo potpredsednika Privredne komore Austrije pokazatelj proširenja ekonomske saradnje. Van der Belen je naglasio i da je važno da dve zemlje razvijaju saradnju i u drugim oblastima, kao što su kultura, univerzitetska saradnja i naučno istraživačka oblast.