20. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije

20. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije

Četvrtak, 20. septembar 2018.

Gojković se sastala sa predsednicom Saveta Ruske Federacije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na Drugom evroazijskom ženskom forumu u Sankt Peterburgu, sastala se danas sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko.


Gojković je tom prilikom istakla da između dve zemlje postoje dobri bilateralni odnosi na svim poljima, zasnovani na bliskosti dva naroda, tradicionalnom prijateljstvu, kao i kulturnoj i istorijskoj povezanosti.

Gojković je napomenula da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da su naši odnosi u aktuelnom vremenu izuzetno dobri na svim nivoima. Predsednica Skupštine Srbije je istakla da dve države dele stavove i mišljenja o svim važnim političkim temama, posebno onim koji su od interesa za Srbiju i Rusku Federaciju, kao i da Srbija nikada neće glasati protiv interesa Ruske Federacije, kao što ni Rusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije.

Matvijenko je rekla da su za Rusku Federaciju odnosi dve države od velikog značaja, kao i da ih je važno dalje unapređivati u svim sferama i naglasila da jačanju odnosa dve zemlje posebno doprinose dva predsednika Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić.

Gojković i Matvijenko su se saglasile da je saradnja dva parlamenta izuzetno dobra i naglasile da će predstojeći sastanak srpsko-ruske parlamentarne komisije u Moskvi u oktobru dodatno intenzivirati odnose, kao i da parlamenti slede dogovore predsednika Putina i Vučića.

Predsednice dva parlamenta su razgovaralo i o daljem unapređenju saradnje na multilateralnom planu, posebno u PS SE, IPU, PS ODKB, PS CES, PS OEBS.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se i sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron, koja takođe učestvuje na Evroazijskom ženskom forumu, sa kojom je razgovarala o nastavku uspešne saradnje sa ovom organizacijom i istakla da će se Narodna skupština i u narednom periodu svesrdno zalagati za zajedničke ciljeve koje promoviše IPU.

Gojković je razgovarala sa predsednicom IPU o mogućnosti da se jedna od narednih aktivnosti ove organizacije održi u Srbiji, imajući u vidu uspešno zajedničko organizovanje Regionalnog seminara o Ciljevima održivog razvoja, ali i činjenicu da članstvo Srbije u IPU ima dugu istoriju od 127 godina.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1