14. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicima parlamenata Austrije Volfgangom Sobotkom, Češke Radekom Vondračekom i Slovačke Andrejem Dankom

14. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicima parlamenata Austrije Volfgangom Sobotkom, Češke Radekom Vondračekom i Slovačke Andrejem Dankom

Ponedeljak, 14. oktobar 2019.

Gojković se sastala sa predsednicima parlamenata Austrije, Slovačke i Češke

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predstavnicima država članica Slavkovskog formata, kome su prisustvovali predsednici parlamenata Austrije, Slovačke i Češke – Volfgang Sobotka, Andrej Danko i Radek Vondraček, sa kojima je razgovarala o podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i pitanju Kosova i Metohije.


Gojković je zahvalila predsednicima parlamenata Austrije, Slovačke i Češke na učešću na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, čime su potvrdili podršku Srbiji, a predsednici parlamenata Slavkovske grupe su čestitali Srbiji i Narodnoj skupštini na dobroj organizaciji ovako važnog skupa parlamentaraca.

Gojković je zahvalila na podršci Srbiji na putu ka EU i na stavu da je Srbija ozbiljan kandidat da postane član EU, kao i na saradnji na tom putu koji nije lak, i ukazala da je za Srbiju važna ta podrška kao i činjenica da više zemalja u Evropskoj uniji zastupa politiku proširenja.

Predsednik Parlamenta Austrije Sobotka izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog sastanka, ističući da je Srbija izuzetno važan partner u regionu Zapadnog Balkana, navodeći da su zemlje regiona oduvek bile deo Evrope, kao i da treba podstaći njihov evropski put.

Predsednik Parlamenta Slovačke Danko je takođe pozdravio održavanje sastanka u ovom formatu u okviru 141. zasedanja IPU, ukazujući da Slavkovska grupa na svojim sastancima razgovara o pitanju proširenja EU, posebno o strateškom značaju Zapadnog Balkana i istakao da su ovde danas da podrže Srbiju u njenim naporima.

Predsednik Parlamenta Češke Vondraček napomenuo je da je proširenje EU jedna od glavnih tema u Slavkovskom formatu i istakao da je važno ukazati i drugim zemljama EU da je značajno ubrzati proces otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Gojković je sa predsednicima parlamenata Austrije, Slovačke i Češke razgovarala i o pitanju Kosova i Metohije. Sobotka je ukazao da glavni interes mora biti ostvarivanje dijaloga, kao i da je važno ukinuti takse i nastojati da se pronađe kompromisno rešenje.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6