6. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke

6. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke

Sreda, 6. mart 2019.

Gojković se sastala sa predsednicima Predstavničkog doma i Senata Češke – podrška evrointegracijama Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke Radekom Vondračekom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Češkoj.


Gojković je istakla da dve zemlje vežu tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, kao i da postoji spremnost da se upravo na tim vezama danas gradi još snažnija dinamika saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa i ukazala da je prošle godine obeležen značajan jubilej – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković je naglasila da danas postoji kontinuirani politički dijalog na svim nivoima i napomenula da je obaveza naših parlamenata da, kao predstavnici građana, razvijaju prijateljstvo i daju snažan podstrek jačanju saradnje.

Gojković je zahvalila na podršci Češke evropskim integracijama Srbije i napomenula da je, imajući u vidu izazove u samoj EU, važna snažna poruka podrške prijateljske zemlje kao što je Češka na ovom putu. Gojković je ukazala da je takva poruka važna ne samo za Srbiju, već i za čitav region, podsećajući da je politika proširenja upravo politika stabilnosti i regiona i čitave Evrope.

Gojković je navela da Srbija nastavlja sa reformama u interesu građana Srbije i podizanja ukupnih standarda i podsetila da je Srbija, koja je do sada otvorila 16 poglavlja, spremna za otvaranje dodatnih 5 poglavlja, te da je potrebno da se ubrza dinamika.

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Radek Vondraček istakao je da su odnosi Srbije i Češke odlični, ne samo na političkom nivou, već i na privrednom, kao i u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

Vondraček je istakao da su parlamenti izuzetno značajni za produbljivanje saradnje između dve zemlje i predložio saradnju na parlamentarnom nivou između zemalja Višegradske grupe sa Srbijom i zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Vondraček je naglasio da Češka Republika podržava Srbiju na putu ka EU i ukazao da smatra da i pored predstojećih izbora u EU i izazova kao što je Bregzit, EU bi trebalo da nastavi sa politikom proširenja, budući da je i osnovana na tim principima, kao i da je zadužena za razvoj i stabilnost u Evropi.

Gojković je upoznala Vondračeka sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetila da je Priština uvela protivpravne mera kao što su takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da je donela odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, što destabilizuje čitav region. Gojković je ukazala da je Beograd spreman za razgovore, ali da Priština mora da ukine takse.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije otvorena za produbljenje parlamentarne saradnje na nivou radnih tela, kao što su odbori za spoljne poslove i evropske integracije, potom u oblasti ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, nauke, tehnološkog razvoja i kulture, kao i na nivou poslaničkih grupa prijateljstava.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je važna i saradnja delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i navela da, budući da će Srbija biti domaćin 141. skupštine IPU u oktobru, očekuje da češka delegacija učestvuje na ovom zasedanju na najvišem nivou.

Gojković je, u cilju daljeg razvoja parlamentarnih odnosa, pozvala predsednika Vondračeka da poseti Srbiju, a on je ukazao da postoji veliko interesovanje preduzetnika iz Češke da posete Srbiju i da je i on spreman da dođe.

Gojković se sastala i sa predsednikom Senata Parlamenta Republike Češke Jaroslavom Kuberom, a na sastanku je istaknuto da su dve zemlje spremne da neguju i jačaju odnose u skladu sa prijateljskim vezama.

Gojković i Kuber su ukazali da je dobro što trgovinska razmena između dve zemlje raste, kao i obim investicija i naveli da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti trgovine, turizma, zaštite životne sredine, kao i obrazovanja.

Kuber je naglasio da Češka daje podršku naporima Srbije na putu ka EU, a Gojković je zahvalila na iskrenoj podršci i upoznala predsednika Senata sa situacijom na Kosovu i Metohiju nakon uvođenja protivpravnih mera Prištine.

Kuber je zahvalio na podršci češkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, a Gojković je naglasila da su nacionalne manjine dodatni most koji povezuje dve zemlje.

U delegaciji Narodne skupštine je i predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije Žarko Obradović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5