15. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Hao Minđinom

15. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Hao Minđinom

Utorak, 15. oktobar 2019.

Gojković se sastala sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine na čelu sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Hao Minđinom.


Gojković je zahvalila na učešću delegacije NR Kine na 141. zasedanju IPU i istakla da su politički odnosi Srbije i Kine na nivou strateškog prijateljstva, najbolji u istoriji odnosa i predstavljaju odnose „čeličnog prijateljstva“.

Gojković je napomenula da je potpisivanje zajedničke izjave o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu otvorilo novo poglavlje u tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje i doprinelo učvršćivanju srpsko-kineskog partnerstva i daljem unapređenju saradnje.

Gojković je istakla da odnosi dve zemlje učvršćuje visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima i naglasila da Republika Srbija podržava Kinu u vezi sa pitanjem Tajvana, Tibeta i dosledno podržava politiku „jedne Kine“.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM i istakla da Srbija veoma ceni kontinuiranu podršku na međunarodnom planu.

Potpredsednik Svekineskog narodnog konresa Hao Minđin preneo je predsednici Skupštine Srbije pozdrav predsednika Svekineskog narodnog kongresa Li Džang Šua i čestitao na dobroj organizaciji 141. zasedanja IPU, ukazujući da je Beograd centar diplomatske scene za parlamentarnu saradnju u čitavom svetu.

Zahvalio je predsednici Skupštine Srbije na njenom doprinosu unapređenju parlamentarne saradnje između dve zemlje, ističući da postoji tradicionalno prijateljstvo između Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa podsetio je na reči predsednika NR Kine Si Đinpinga da je Srbija jedan od čvrstih prijatelja Kine i ukazao da se uz podršku dva predsednika sveobuhvatno strateško partnerstvo unapređuje i postižu značajni i važni rezultati u oblasti ekonomske saradnje i kulture. Napomenuo je da će srpski kulturni centar u Pekingu, kao i kineski kulturni centar u Beogradu, doprineti razvoju odnosa i rekao da je primetio da je značajno povećan broj kineskih turista u Srbiji.

Hao Minđin je napomenuo da su prilikom prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića u aprilu u Pekingu na skupu „Pojas i put“ otvorene nove perspektive za saradnju i izrazio nadu da će dve zemlje nastaviti da razvijaju odnose, kao i da će obim i kvalitet saradnje biti podignut na još viši nivo.

Hao Minđin je ukazao da je međuparlamentarna saradnja važan segment odnosa, kao i da je Svekineski narodni kongres spreman da nastavi unapređenje saradnje, i da je u tom cilju važno da se nastavi sa čestim susretima predsednika parlamenata, kao i sa intenzivnom saradnjom između odbora, poslaničkih grupa prijateljstava i sa jačanjem saradnje na multilateralnom planu.

Gojković se saglasila da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila izuzetno dobra, prijateljska, kontinuirana u skladu sa dobrim bilateralnim odnosima koji su na svom istorijskom vrhuncu. Predsednica Skupštine Srbije se takođe saglasila da je važno nastaviti sa razvojem saradnje putem intenzivnih kontakata na najvišem parlamentarnom nivou, kao i na nivou odbora i grupa prijateljstava i izrazila nadu da će uskoro doći do uzvratne posete predsednika Svekineskog narodnog kongresa Srbiji.

Istakli su da o izuzetno dobrim odnosima i saradnji dva parlamenta govori i Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine i Protokol o uspostavljanju zajedničke Komisije i redovno održavanje sednica ovog zajedničkog parlamentarnog tela.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, šef delegacije Skupštine Srbije na 141. Zasedanju IPU dr Vladimir Orlić i narodni poslanik Dragomir Karić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja