3. decembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Mirom Cerarom

3. decembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Mirom Cerarom

Utorak, 3. decembar 2019.

Gojković se sastala sa ministrom spoljnih poslova Slovenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Mirom Cerarom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, sa kojim je razgovarala o unapređenju bilateralne saradnje, kao i procesu evrointegracija.


Gojković je istakla da između Srbije i Slovenije postoji najviši stepen razumevanja i saradnje koji je ostvaren u proteklom periodu i da dve države dobro sarađuju na svim nivoima.

Gojković je naglasila da je parlamentarna saradnja veoma razvijena i da odnosi dva parlamenta daju veliki doprinos ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije, i u tom kontekstu je napomenula značaj potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta tokom njene posete Sloveniji, što je podstaklo saradnju odbora i poslaničkih grupa prijateljstva. Gojković je napomenula da o dobrim međuparlamentarnim odnosima svedoči i činjenica da su se predsednici dva parlamenta susreli sedam puta u roku od godinu dana. Ministar spoljnih poslova Slovenije se saglasio o značaju parlamentarne saradnje i pozdravio razvoj dobrih parlamentarnih odnosa.

Gojković je istakla da je Srbija zahvalna Sloveniji na podršci politici proširenja, koja je značajna ne samo za naše prostore već i za EU, kojoj region Zapadnog Balkana teži, a Cerar je istakao da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji po pitanju evrointegracija, kao i razvojnu i tehničku pomoć.

Cerar je ukazao da dve zemlje razvijaju veoma dobre privredne odnose, i da će predstojeća zajednička sednica dve vlade u decembru ove godine biti prilika za dodatno unapređenje, i ukazao da je robna razmena između dve zemlje dostigla nivo od 1,5 milijardi evra.

Cerar je čestitao na dobroj organizaciji 141. zasedanja Interparlamentarne unije, koja je u oktobru održana u Beogradu, i koja je okupila 149 zemalja, a Gojković je izrazila zadovoljstvo što je predsednik Državnog zbora Dejan Židan lično predvodio delegaciju na zasedanju IPU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6