26. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rumunije

26. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rumunije

Sreda, 26. decembar 2018.

Gojković se sastala sa ministrom spoljnih poslova Rumunije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, a na sastanku je istaknuto da dve zemlje vezuju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, kao i značaj redovnog političkog dijaloga u cilju daljeg unapređenja odnosa.


Gojković i Meleškanu su ukazali da se naredne godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da bi dve zemlje ovaj važan datum mogle da obeleže sprovođenjem zajedničkih projekata.

Gojković je ukazala da je poseta ministra spoljnih poslova Rumunije značajna i u kontekstu predsedavanja Rumunije Savetu EU u prvoj polovini 2019. godine i zahvalila na podršci Rumunije evropskim integracijama Srbije. Gojković je navela da Srbija ima velika očekivanja od predsedavanja Rumunije koja proces proširenja svrstava među prioritete svog predsedavanja i napomenula da je članstvo u EU prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da naša zemlja nastavlja sa unutrašnjim reformama i usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa EU.

Ministar spoljnih poslova Rumunije je istakao da će jedan od važnih aspekata tokom predsedavanja ove zemlje Savetu EU biti promovisanje ideje nastavka proširenja EU, kao i da je, kada je reč o politici proširenja, Zapadni Balkan prioritet.

Meleškanu je naglasio da Rumunija snažno podržava pregovore Srbije sa EU i da smatra da bi oni mogli da se ubrzaju, kao i da će Rumunija pružiti podršku Srbiji na ovom putu.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Rumunije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazila zabrinutost zbog odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i odluke o formiranju tzv. vojske Kosova, što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

Ministar spoljnih poslova Rumunije je ukazao da Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, te naveo da smatra da je vreme za dijalog.

Meleškanu je ukazao da neke aktivnosti koje je Priština preduzela, kao što su uvođenje taksi od 100 odsto i odluka o stvaranju kosovskih snaga, nisu ohrabrujuće i da mogu da donesu mnoge teškoće u razgovorima Beograda i Prištine.

Gojković i Meleškanu su istakli važnost parlamentarne saradnje u odnosima dve države, ocenjujući da je dosadašnja saradnja veoma dobra, kao i da je važno u narednom periodu dalje intenziviranje i unapređenje parlamentarnih odnosa. Gojković i Meleškanu su se saglasili da je značajno da dođe do posete predsednika rumunskog parlamenta Srbiji u periodu predsedavanja Rumunije Savetu EU.

Gojković i Meleškanu su pozdravili dobru saradnju parlamentaraca na multilateralnom nivou, kao što je Interparlamentarna unija i založili se za njeno dalje jačanje i međusobnu podršku inicijativama u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. Gojković je napomenula da će Skupština Srbije naredne godine biti domaćin Parlamentarne skupštine Mediterana i 141. zasedanja Interparlamentarne unije, koje će se održati u jednoj evropskoj zemlji posle 20 godina i pozvala Parlament Rumunije da učestvuje u radu ovih parlamentarnih zasedanja.

Na sastanku je istaknut značaj ekonomske saradnje i trgovinske razmene, kao i ulaganja rumunskih investitora u Srbiji.

Gojković i Meleškanu su razgovarali i o saradnji po pitanju nacionalnih manjina, ukazujući da nikada u istoriji dve zemlje nisu imale problem sa manjinama, da je rumunska manjina uvek bila lojalna državi Srbiji, kao i srpska koja žive u Rumuniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6