27. februar 2018. Susret predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran Mohamadom Džavadom Zarifom

27. februar 2018. Susret predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran Mohamadom Džavadom Zarifom

Utorak, 27. februar 2018.

Gojković se sastala sa ministrom spoljnih poslova Irana

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran Mohamadom Džavadom Zarifom. U razgovoru je posebno istaknuto da Srbija i Iran razvijaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i da su spremni da produbljuju saradnju na parlamentarnom nivou i u oblasti ekonomije.


Gojković je zahvalila Iranu na principijelnom stavu po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ističući značaj dijaloga i sprovođenja dogovorenih rešenja, posebno formiranja Zajednice srpskih opština.

Gojković i Zarif su se saglasili da je napravljen veliki iskorak u saradnji dva parlamenta, ne samo na najvišem parlamentarnom nivou, već i na nivou odbora, poslaničkih grupa prijateljstava i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Na sastanku je istaknuto da postoje velike mogućnosti za razvoj ekonomskih odnosa, kao i da je ukidanje viza otvorilo nova vrata saradnje u oblasti privrede i turizma. Ministar spoljnih poslova Islamske Republike Iran ukazao je da će dodatni impuls jačanju ekonomskih i turističkih veza dati otvaranje direktne avio linije između Beograda i Teherana od 8. marta, posle 28 godina.

Gojković i Zarif su izrazili očekivanje da će u narednom periodu doći i do povećanja robne razmene, kao i razvoja saradnje u oblasti visoke tehnologije, građevine, medicine i na drugim poljima.

Zarif je preneo predsednici Skupštine Srbije da će predsednik Islamske konsultativne skupštine Irana Ali Laridžani, na njen poziv, doći u posetu Srbiji u drugoj polovini ove godine i zahvalio na ulozi Gojković u unapređenju odnosa između dve zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2