19. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministarka spoljnih poslova Kenije Monika Džuma

19. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministarka spoljnih poslova Kenije Monika Džuma

Utorak, 19. februar 2019.

Gojković se sastala sa ministarkom spoljnih poslova Kenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Keniji, sastala se danas sa ministarkom spoljnih poslova Kenije Monikom Džuma.


Na sastanku je istaknuto da je ova poseta potvrdila tradicionalno dobre odnose dve zemlje, koji datiraju još iz vremena sticanja kenijske nezavisnosti i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, ali i da je istovremeno dala nov podsticaj za svestranu saradnju u narednom periodu.

Gojković i Džuma su ukazale da istorijsko prijateljstvo i podrška obavezuje dve države da unapređuju bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima.

Gojković je zahvalila Keniji što u skladu sa svojim principijelnim pozicijama poštovanja međunarodnog prava, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što time poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila Keniji što nikada nije glasala suprotno interesima Srbije u međunarodnim forumima.

Ministarska spoljnih poslova Džuma je ukazala da je Kenija uvek imala konzistentan stav poštovanja međunarodnog prava po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i da se taj stav neće menjati. Džuma je rekla da ceni što je Srbija privržena dijalogu i postizanju mirnog rešenja i ukazala da je uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije pogrešna politika, koja šteti ne samo onom protiv koga je usmerena, već i onom ko je sprovodi.

Gojković i Džuma su razgovarale o parlamentarnoj saradnji, posebno u okviru Interparlamentarne unije, kao i saradnji u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, vojnomedicinskoj saradnji, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti.

Gojković se prethodno sastala sa predsednicima Narodne skupštine i Senata Kenije Džastinom Maturijem i Kenetom Lusakom, a prisustvovala je i delu sednica Narodne skupštine i Senata Kenije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
ponedeljak, 16. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja