17. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine sa delegacijom Parlamenta Republike Koreje

17. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine sa delegacijom Parlamenta Republike Koreje

Petak, 17. maj 2019.

Gojković se sastala sa delegacijom Parlamenta Republike Koreje

Predsednica Narodna skupština Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Koreje, koju predvodi predsednik PGP Đongu Li.


Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri i prijateljski, a ova godina je posebno važna za razvoj saradnje budući da se obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što predstavlja odličnu priliku za intenziviranje susreta. 

Gojković je napomenula da je Skupština Srbije spremna da učestvuje u obeležavanju ovog važnog jubileja i da pruži dodatni doprinos unapređenju odnosa. Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da ima prostora za unapređenje međuparlamentarne saradnje kako na nivou radnih tela i to u oblasti spoljnih poslova, ekonomije, poljoprivrede, kulture, prosvete, turizma, sporta, životne sredine, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Koreje Đongu Li rekao je da je značajno da dve zemlje proširuju saradnju u svim oblastima ne samo na političkom i ekonomskom nivou.

Predsednik grupe prijateljstva je istakao da je upoznat sa razvojem privrede u Srbiji i sa prednostima ulaganja, kao i da  Koreja podržava potpuno strategiju Srbije za razvoj ekonomije.

Gojković je istakla da postoje velike mogućnosti za ekonomsku saradnju i da je Srbija spremna na dalje širenje poslovnih veza, kao i da je otvorena za nova ulaganja južnokorejskih kompanija.

Na sastanku je naglašen značaj razvoja saradnje i na polju turizma i kulture, a Gojković je ukazala da je Srbija zainteresovana za predstavljanje svojih turističkih  potencijala građanima Republike Koreje, te istakla značaj kulturnih manifestacija, kao što je bila manifestacija „Dani korejske kulture u Srbiji“.

Gojković je napomenula da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU 13-17. oktobra 2019. godine, kao i da očekuje da korejska delegacija bude predstavljena na najvišem nivou i navela  da bi bilo značajno da se u godini jubileja od uspostavljanja odnosa realizuje poseta predsednika Parlamenata Republike Koreje Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1