2. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček

2. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček

Sreda, 2. oktobar 2019.

Gojković se sastala sa Vondračekom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Srbiji, na poziv predsednice Parlamenta Srbije.


Gojković i Vondraček su istakli da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri, kao i da dve države i dva naroda veže prijateljstvo i saradnja duža od 100 godina, a da danas postoji intenzivan dijalog na svim nivoima zasnovan na toj bliskosti. Ukazali su da nedavna poseta predsednika Češke Miloša Zemana Srbiji, kao i predstojeće učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru sastanka Višegradske grupe potvrđuje opredeljenost dve države da dodatno učvrste odnose.

Gojković i Vondraček su izrazili spremnost za jačanje parlamentarnih veza i ukazali na činjenicu da je u kratkom vremenu nakon posete predsednice Skupštine Srbije Češkoj došlo do uzvratne posete, što potvrđuje zajedničku posvećenost da se intenzivira parlamentarna saradnja.

Gojković i Vondraček su se saglasili da posebno ima prostora za saradnju na nivou radnih tela, ne samo u oblasti spoljnih i evropskih poslova, već i poljoprivrede, privrede, zaštite životne sredine, kulture, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je istakla važnost produbljivanja saradnje stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, posebno u okviru Interparlamentarne unije. Istakla je da je predstojeće 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu 13–17. oktobra, na kome očekujemo i delegaciju Parlamenta Češke, prilika za dodatan razvoj parlamentarne saradnje i dijaloga, posebno imajući u vidu da se obeležava 130 godina postojanja ove međunarodne parlamentarne organizacije.

Gojković i Vondraček su razgovarali o mogućnosti da u okviru sastanaka Višegradske grupe na parlamentarnom nivou, učestvuje i Srbija, a Vondraček je ukazao da Češka Srbiju smatra prirodnim partnerom.

Gojković je zahvalila Vondračeku na aktivnoj, iskrenoj i kontinuiranoj podršci Češke i Višegradske grupe evropskim integracijama Srbije, a predsednici dva parlamenta su se saglasili o značaju nastavka politike proširenja uprkos izazovima pred EU. Gojković je naglasila da Srbija nastavlja sa reformama na liniji procesa evropskih integracija i podizanja ukupnih standarda institucija i društva.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da podrška Češke evropskim integracijama nije samo deklarativna, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći u procesu pristupanja. Vondraček je istakao da je proširenje EU jedna od najvažnijih tema kojima se bavi Višegradska grupa, kao i da Srbija pripada Evropi, te da je pristupanje važno ne samo za Srbiju već za obe strane.

Gojković je upoznala Vondračeka sa situacijom na Kosovu i Metohiji, ukazala na konstruktivnost Srbije i posvećenost dijalogu, kao i na niz jednostranih poteza Prištine, koji su doveli do blokade procesa dijaloga. U tom kontekstu zatražila je podršku Češke dijalogu.

Gojković i Vondraček su se saglasili o značaju ekonomske saradnje i pozdravili rast trgovinske razmene, koja je prošle godine prvi put prevazišla obim od milijardu evra, kao i porast investicija iz Češke u Srbiju.

Vondraček se u okviru posete obratio narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine, a sa predsednicom Parlamenta je obišao i izložbu fotografija u centralnom holu Doma Narodne skupštine, posvećenu 30. godišnjici Plišane revolucije.


Video (1)

Sreda, 2. oktobar 2019. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike 02.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 26. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja