Nedelja, 6. avgust 2017.

Gojković se sastala sa Rohanijem i Laridžanijem

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prisustvovala je u ime Republike Srbije svečanoj inauguraciji predsednika Islamske republike Iran Hasana Rohanija, a tokom posete Teheranu imala je susrete sa predsednikom Rohanijem i predsednikom Islamske konsultativne skupštine Alijem Laridžanijem.


Predsednica Narodne skupštine prenela je čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom reizbora Rohanija i izrazila uverenje da će predsednik Rohani nastaviti da doprinosi razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gojković je ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Irana, koje karakteriše sadržajan dijalog, dobri i prijateljski i napomenula da se ove godine obeležava 80 godina od uspostavljanja diplomatskih veza.

Gojković je zahvalila Iranu na kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na stavu Irana koji nije bio suprotan interesima Srbije prilikom glasanja o zahtevu tzv. „Kosova“ za prijem u UNESKO.

Na sastanku sa predsednikom Islamske konstitutivne skupštine Laridžanijem, Gojković je ukazala da međuparlamentarna saradnja zauzima važno mesto u ukupnim odnosima, kao i da ima potencijala za intenzivnije kontakte radnih tela dva parlamenta, posebno odbora za spoljne poslove, za poljoprivredu i privredu, kao i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija, a veliki doprinos mogu pružiti i grupe prijateljstva u parlamentima Srbije i Irana. U cilju daljeg razvoja parlamentarnih odnosa, Gojković je pozvala predsednika iranske skupštine da poseti Srbiju.

Na sastanku je naglašeno da postoje veliki kapaciteti za saradnju u oblasti ekonomije koji nisu iskorišćeni u punoj meri i u tom kontekstu je ocenjeno da je izuzetno važan rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i da je od velikog značaja saradnja u oblasti, kulture, obrazovanja i turizma.

Predsednica Narodne skupštine je i ovom prilikom izrazila žaljenje i solidarnost sa iranskim narodom povodom terorističkih napada na zgradu iranske Skupštine i Homeinijev mauzolej i potvrdila spremnost Srbije na saradnju u borbi protiv ekstremizma i terorizma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1