9. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD

9. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD

Ponedeljak, 9. jul 2018.

Gojković se sastala sa Pitom Marokom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i šefom Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju Pitom Marokom.


Gojković je ukazala na napredak i pozitivne trendove u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, u cilju daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, što potvrđuje dinamika razgovora sa zvaničnicima SAD.

Gojković je napomenula da se ova poseta realizuje u mesecu kada se obeležava 100 godina od kada je američki predsednik Vudro Vilson dao naredbu da se istakne srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu, što je prilika da se podseti na dobre istorijske odnose Srbije i SAD.

Gojković je zahvalila na podršci SAD evropskim integracijama Srbije, istučući da je punopravno članstvo u EU prioritet naše zemlje i da se na tome predano i vredno radi, bez obzira na stepen problema koje EU ima, kao i da je Parlament Srbije veoma aktivan po ovom pitanju.

Gojković je naglasila da je u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama važna uloga Kongresa i Senata i ukazala da postoji redovan politički dijalog poslanika Narodne skupštine sa američkim senatorima i kongresmenima, kao i da bi takvih susreta u budućnosti trebalo da bude više.

Gojković je ukazala na napore koje Srbija ulaže u dijalog sa Prištinom i primenu Briselskog sporazuma, kao i na potrebu da se i druga strana podstakne na dijalog i ispunjavanje dogovorenih rešenja, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Gojković je naglasila da je regionalna saradnja za Srbiju jedan od vodećih spoljnopolitičkih prioriteta, koji se ostvaruje i aktivnim učešćem u svim regionalnim institucijama, kao i da Narodna skupština daje svoj doprinos tim procesima.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je ukazao da njegova poseta ima za cilj da se unapredi partnerstvo i prijateljstvo između dve zemlje. Maroko je istakao da SAD podržava napredak i put Srbije ka Evropskoj uniji i pozdravio napore po pitanju regionalne saradnje, te ukazao da ceni učešće Srbije u Partnerstvu za mir.

Maroko je zahvalio na dobroj dugogodišnjoj saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja i izrazio nadu za dodatno unapređenje tih odnosa, kao i za nastavak saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Gojković je napomenula da je Narodna skupština donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, kao i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2