3.jul 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Ukrajine

3.jul 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Ukrajine

Utorak, 3. jul 2018.

Gojković se sastala sa Petrom Porošenkom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, a tom prilikom je istaknuto da poseta predsednika Ukrajine ima veliki značaj u sklopu obostranog opredeljenja za jačanje bilateralne saradnje.


Gojković je ukazala da su bilateralni odnosi dobri i tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja i da su dve zemlje opredeljene za dalji razvoj i unapređenje saradnje, na političkom, ekonomskom planu, kao i u oblasti evrointegracija.

Gojković je napomenula da postoji značajan prostor za razvoj međuparlamentarne saradnje, te da postoji interes za saradnju na nivou radnih tela dva parlamenta, posebno odbora za spoljne poslove, evrointegracija, ali i u oblasti saobraćaja, turizma, obrazovanja i kulture, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je naglasila da je Narodna skupština spremna da doprinese unapređenju sveukupne bilateralne saradnje putem ratifikacije sporazuma koje dve vlade potpišu.

Gojković je istakla da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Porošenko je istakao da između Srbije i Ukrajine nema otvorenih pitanja i da Ukrajina otvoreno podržava teritorijalni integritet Srbije, da ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da će podržati rešenje do kog se dođe mirno i dijalogom, u okviru međunarodnog prava i zahvalio se Srbiji na njenom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrjaine.

Gojković i Porošenko su se saglasili da evrointegracije predstavljaju zajednički prioritet i još jedan osnov saradnje Srbije i Ukrajine i izrazili spremnost za razmenu iskustava u ovom procesu.

Porošenko je pozdravio jačanje parlamentarne saradnje u cilju približavanja Srbije i Ukrajine i u tom kontekstu ponovio poziv predsednici Narodne skupštine da poseti Ukrajinu, a predsednica Skupštine Srbije je prihvatila poziv.

Gojković i Porošenko su se založili i za unapređenje ekonomskih odnosa, a Gojković je ukazala da bi otvaranje direktne avio linije između Beograda i Kijeva omogućilo dodatno jačanje privrednih veza i pozdravila saradnju na polju kulture, kao što je podizanje spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu, kao i najavljeno imenovanje ulica u gradovima Ukrajine po srpskim velikanima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2