9. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predstavnicima Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije

9. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predstavnicima Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije

Četvrtak, 9. maj 2019.

Gojković se sastala sa Kosačevom i Rjazanskim

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Konstantinom Kosačevom, i predsednikom Grupe prijateljstva sa Srbiju u Savetu Federacije Valerijem Rjazanskim, koji u Beogradu borave u okviru obeležavanja 74. godišnjice pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu i održavanja manifestacije „Besmrtni puk“.


Gojković je čestitala 9. maj Dan pobede i istakla da današnji dan, kao i mnogi drugi značajni datumi u odnosima dve države, dodatno jačaju veze Srbije i Rusije i dva naroda. Gojković je napomenula da je Srbija uvek bila na pravoj strani, da je dale ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodu Srbije i Evrope, i ukazala da se ne sme dozvoliti revizija istorije kako se takva stradanja ne bi ponovila.

Kosačev je istakao da je Dan pobede izuzetno značajan praznik imajući u vidu da je zahvaljujući pobedi nad nacizmom čovečanstvo dobilo mogućnost da se razvija slobodno i da ima dobre međunarodne odnose, zasnovane na povelji UN, te ukazao na značaj očuvanja međunarodnog prava i poštovanja rezolucija SB UN u savremenom trenutku.

„Narodi Srbije i Rusije su pobednici u Drugom svetskom ratu. Danas smo ovde jer želimo da budemo zajedno sa bliskim i prijateljskim srpskim narodom i da proslavimo Dan pobede“, rekao je Kosačev.

Gojković je napomenula da su odnosi Srbije i Rusije, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i istorijskoj bliskosti, danas razvijaju na svim poljima, a poslednjih nekoliko godina dodatno su intenzivirani susreti zvaničnika na svim nivoima i ukazala da je poseban značaj bilateralnim odnosima dala poseta predsednika Vladimira Putina.

Gojković je rekla da je Srbija zahvalna Rusiji što nikada nije glasala protiv interesa Srbije, kao i na razumevanju i podršci po pitanju Kosova i Metohije i ukazala na radikalizaciju poteza Prištine, o čemu svedoči i kršenje pravila slobodne trgovine uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, kao i donošenje odluka o formiranju tzv. „vojske Kosova“.

Gojković je ponovila jasan stav Srbije da nikada neće uvesti sankcije protiv Rusije, kao i da u međunarodnim parlamentarnim forumima neće glasati protiv interesa ruske delegacije.

Gojković i Kosačev su istakli da je međuparlamentarna saradnja, koja je izuzetno dobra i razvijena, važan segment ukupnih odnosa dve države i saglasili se o značaju dalje saradnje na svim parlamentarnim nivoima, kao i stalnih delegacija, posebno u Interparlamentarnoj uniji, PS Savetu Evrope i drugim međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković i Kosačev su ukazali na značaj održavanja 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu od 13 do 17. oktobra ove godine, a Gojković je navela da očekuje učešće ruske delegacije na najvišem nivou.

Kosačev je napomenuo da je Savet Federacije doneo „Izjavu o dvadesetogodišnjici početka vojne operacije NATO-a protiv SRJ“, i pozvao, kako je rekao, zemlje NATO saveza da priznaju da je to bila tragična greška, i gora od zločina.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3