30. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Semom Fabricijem

30. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Semom Fabricijem

Četvrtak, 30. maj 2019.

Gojković se sastala sa Fabricijem

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Semom Fabricijem, koji je tom prilikom predsednici Narodne skupštine uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji.


Fabrici je rekao da je Evropska komisija odmah nakon izbora za Evropski parlament bez odlaganja usvojila izveštaje o napretku, koji sadrže procenu ispunjenosti kriterijuma, fotografsku sliku i preporuke kojim putem bi trebalo da se ide u ispunjavanju kriterijuma.

Fabrici je ukazao da ovogodišnji izveštaj za Srbiju ide u smeru kao i prošle godine, da je konstatovano da Srbija ide dobrim putem kada je reč o ekonomiji, te da je posvećana značajna pažnja oblasti vladavine prava, funkcionisanju demokratskih institucija i reformi javne uprave.

Šef delegacije EU u Srbiji je ukazao i da sastanak vidi kao prostor da se razmene mišljenja o izveštaju i snažno ohrabri pokretanje inicijative kako bi se poboljšao rad parlamenta i naglasio da EU veruje u ulogu parlamenta, koji je važan i da zato svima daje poruku da rad izvan parlamenta nije dobar znak.

Gojković je rekla da ako se zanemare političke ocene u izveštaju ima sadržine na kojoj može da se zajednički radi da se poboljšaju određeni segmenti. Primetila je da se u delu izveštaja koji se odnosi na rad Parlamenta pominje Savez za Srbiju koji nije parlamentarna stranka, niti je učestvovao na poslednjim parlamentarnim izborima i napomenula da ni u zemljama EU ne tretiraju na jednak način stranke koje su u parlamentima sa onim vanparlamentarnim.

Gojković je navela da je konstatovano da je pozivala predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, i navela da će nastaviti sa tom praksom, te da očekuje da se poslaničke grupe pisanim putem izjasne o svojim predlozima poboljšavanja rada Parlamenta.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što su se neke poslaničke grupe i poslanici, koji su do sada bojkotovali rad u plenumu, vratili na poslednjim zasedanjima, te ukazala da je bilo prostora da se konstatuje i da poslanici vladajuće većine nemaju više praksu ulaganja većeg broja amandmana.

Gojković je navela da ne može da se složi da su protesti u Srbiji bili potpuno mirni kako je navedeno, te da nije konstatovan upad na RTS, koji je uznemirio građane Srbije i sa žaljenjem primetila da je nekoliko poslanika Parlamenta Srbije učestvovalo u tim ružnim događajima.
Gojković je ukazala da, u poređenju sa drugim zemljama regiona, gde opozicione stranke ne učestvuju u radu parlamenta od konstituisanja, te zemlje ipak bolje prolaze u izveštaju o napretku.

Gojković je prenela spremnost da se radi više kako bi sledeći izveštaj bio znatno bolji u pojedinim segmentima, te napomenula da Skupština Srbije ima dobru saradnju sa civilnim društvom, u utvrđivanju pregovaračkih pozicija.

Gojković je ukazala da, što se tiče rada nezavisnih tela, da su nadležni odbori razmotrili izveštaje, te da će u komunikaciji sa poslaničkim grupama nastojati da se ubrza proces razmatranja zaključaka i u plenumu.

Fabrici je naveo da je važno da se unapredi nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti, kao i da se uspostavi redovna praksa da se razmatraju zaključci i preporuke nezavisnih tela.

Šef delegacije EU u Srbiji je napomenuo da je cilj da se nastavi zajednički rad, kao i da ima nameru da Izveštaj o napretku predstavi i Odboru za evropske integracije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1