5. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

5. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Sreda, 5. septembar 2018.

Gojković se sastala sa Čubrilovićem i Dodikom, dogovoreno formiranje zajedničke parlamentarne komisije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas u Banja Luci sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, a zajednički je ocenjeno da je ova poseta još jedna potvrda najvišeg stepena bliskosti, bratskih odnosa i uzajamne upućenosti Srbije i Republike Srpske.


Gojković i Čubrilović su dogovorili formiranje zajedničke parlamentarne komisije, koja će dodatno učvrstiti saradnju parlamenata i odbora u svim oblastima, kao što je ekonomija, zdravlje i zaštita životne sredine, obrazovanje i u mnogim drugim od interesa građana, a koja će naizmenično zasedati u Beogradu i Banja Luci.

Gojković je ukazala da će zajednička parlamentarna komisija biti formirana do kraja meseca prilikom sledećeg susreta sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske u Beogradu, tako da će parlamenti pratiti realizaciju projekata dogovorenih između dve vlade i dati svoj doprinos jačanju veza, u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije i Protokola o saradnji dva parlamenta.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković ukazala je da je saradnja Srbije i Republike Srpske podignuta na najveći mogući nivo i zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji zajednički razmatraju sva pitanja od interesa za Srbiju i Republiku Srpsku. Gojković je rekla da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a da sa Republikom Srpskom razvija čvrstu i blisku saradnju, kao i da je važno da i u buduće učinimo sve da učvršćujemo veze, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukture kako bi olakšali život građanima, što građani i prepoznaju.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je i da ovom posetom Srbija i Republika Srpska pokazuju da imaju odličnu saradnju u svim oblastima i naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna politička podrška Srbije i u tom kontekstu posebno angažovanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u svim važnim trenucima za Republiku Srpsku.

Čubrilović je istakao da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna pomoć Srbiji u izgradnji infrastrukture, posebno mostova, izgradnji i rekonstrukciji škola i vrtića, kao i saradnja u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, te da postoji zajednički interes za očuvanje jezika i pisma.

Gojković je Čubrilovića upoznala sa radom Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, a dva predsednika razgovarala su o potrebi da se takva komisija formira u parlamentu Republike Srpske.

Gojković se sastala sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, sa kojima je razgovarala o unapređenju političke i ekonomske saradnje, a posebno o parlamentarnoj podršci postojećim oblicima saradnje na nivou izvršne vlasti.

Dodik je istakao da saradnja Srbije i Republike Srpske nije samo saradnja zagrljene braće, već se odvija i u oblasti izgradnje infrastrukture, a još jedan konkretan primer će biti i otvaranje bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

Gojković je i Dodika i Cvijanović upoznala sa radom Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine, a Dodik je ukazao da će Republika Srpska koristiti iskustva Srbije, kao i da će nastojati da se jedinstvenim naporom ispitaju sve posledice.

U okviru posete, zamenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković i generalni sekretar Skupštine Republike Srpske Marko Aćić potpisali su Protokol o saradnji između stručnih službi Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, koji ima za cilj da se generalni sekretari i stručne službe u još većoj meri posvete jačanju saradnje.

U delegaciji su i predsednik Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom i Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije Darko Laketić i zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srbije Branko Marinković.