17. oktobar 2019. Predsednica Narodne skpštine Maja Gojković zatvorila 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu

17. oktobar 2019. Predsednica Narodne skpštine Maja Gojković zatvorila 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu

Četvrtak, 17. oktobar 2019.

Gojković se obratila na kraju 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije obratila se na kraju 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, koje je okupilo 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima 77 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata.


Gojković je zahvalila svim delegacijama na učešću i aktivnom doprinosu postignutim rezultatima zasedanja 141. skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu i istakla da je Srbija bila počastvovana prilikom da bude domaćin ovako velikom zasedanju – jednom od najvećih u dosadašnjoj istoriji Interparlamentarne unije – o čemu svedoči više od 2.000 učesnika, kao i tri stotine zabeleženih zvaničnih bilateralnih susreta.

„To najbolje pokazuje da je danas, i pored brojnih izazova, moguće graditi svet dijaloga i kompromisa“, poručila je Gojković i napomenula da je bila želja da se ovim zasedanjem, na kome je usvojena Beogradska deklaracija, posvećena očuvanju i jačanju međunarodnog prava i regionalnoj saradnji, IPU vrati korenima kada je Organizacija nastala u želji da dijalog pobedi nerazumevanje i konflikte.

„Uspeli smo da ojačamo veru u zajedničku saradnju i međusobno poverenje, kako bismo očuvali globalni mir i stabilnost, koji su nam svima neophodni“, naglasila je Gojković.

Gojković je zahvalila svima koji su prihvatili i podržali ideju da se 141. skupština IPU održi u Beogradu, kao i onima koji su doprineli da ona bude uspešna i sadržajna i dodala da joj je posebno drago što je primetila zadovoljstvo kvalitetom organizovanja ovog zasedanja kod svih delegacija sa kojima je imala priliku da razgovara.

„Zadovoljstvo mi je i zbog toga što su i građani Srbije tokom proteklih dana još bolje upoznali Interparlamentarnu uniju i njen značaj u svetu i što su članovi delegacija mogli da upoznaju srdačnost i gostoprimstvo naših ljudi“, rekla je Gojković.

Gojković je naglasila i da je Beogradska deklaracija, kao najvažniji dokument zasedanja, rezultat generalne debate u kojoj je učestvovalo više od 150 predsednika i potpredsednika parlamenata, kao i šefova delegacija, poslanika i predstavnika međunarodnih organizacija. „Uverena sam da će i sama Deklaracija predstavljati važnu tačku oslonca u jačanju i doslednoj primeni međunarodnog prava i regionalnoj saradnji“, rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je napomenula i da je usvojena Rezolucija o suočavanju sa klimatskim promenama kao urgentna tačka, čime su parlamentarci pokazali koliko je značajno odmah delovati po ovom pitanju u interesu čitave planete i budućih generacija i dodala da je važno i donošenje Rezolucije Stalnog odbora za demokratiju i ljudska prava na temu „Postizanje univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom do 2030. godine: Uloga parlamenata osiguranju prava na zdravlje“.

Govoreći o rezultatima beogradskog zasedanja, Gojković je podsetila da je pored obeležavanja 130 godina IPU, od velikog značaja obeležavanje 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, kada je poznati regionalni i svetski muzičar Goran Bregović proglašen za novog regionalnog ambasadora Unicefa.

„Ne smemo da zaboravimo da je svaki usaglašen i usvojen zaključak samo početak daljeg rada na suočavanju sa modernim izazovima“, naglasila je Gojković i dodala da će Srbija ostati posvećena saradnji sa Interparlamentarnom unijom i svim članicama na postizanju zajedničkih vrednosti.

Gojković je učesnicima poručila da su u Beograd i Srbiju uvek dobrodošli.

Naredno zasedanje Interparlamentarne unije, pored Ženeve, održaće se u Ruandi, tako je predsednica Parlamnta Ruande Donatile Mukabalisa predstavila svoju zemlju.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4