7. april 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na 140. zasedanju Interparlamentarne unije

7. april 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na 140. zasedanju Interparlamentarne unije

Nedelja, 7. april 2019.

Gojković se obratila na generalnoj debati Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na 140. zasedanju Interparlamentarne unije u Dohi, istakla je da nema moderizacije i razvoja nijednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva i poručila da suštinsko unapređenje obrazovanja podrazumeva da niko ne bude zaboravljen.


„Obrazovanjem i jačanjem svesti o istinskim interesima građana i društava stvaramo najjaču osnovu saradnje i razvoja, mira i stabilnosti kao nedeljivih vrednosti. Vođeni upravo ovim načelima, posvećeni smo daljoj reformi obrazovanja u skladu sa tehnološkim razvojem“, naglasila je Gojković na generalnoj debati govoreći na temu „Parlamenti kao platforma za unapređenje obrazovanja za mir, bezbednost i vladavinu prava“.

Gojković je napomenula da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU istovremeno radi na usklađivanju naših zakona sa pravnim tekovinama Unije, kao i da je zatvorila pregovaračko poglavlje o obrazovanju, što svedoči o posvećenosti ispunjavanju najviših standarda u ovoj oblasti.

„Skupština Srbije ima važnu ulogu u ovom procesu i posvećena je stalnom unapređenju obrazovne politike. U tom cilju, nedavno smo doneli set zakona kojima se uređuje oblast obrazovanja u domenu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog, kao učeničkog i studentskog standarda“, rekla je Gojković.

Gojković je napomenula da je Skupština Srbije donela Zakon o dualnom obrazovanju, kako bi omogućili bolje povezivanje obrazovanja sa privredom i tržištem rada, a Srbija je time postala jedina zemlja u regionu koja ima ovu vrstu zakona po evropskim standardima.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da budućnost čitavog društva zavisi od kvaliteta obrazovanja i toga koliko danas ulažemo u ovu oblast i zato je obrazovanje jedan od prioriteta u državnom budžetu, koji usvaja Narodna skupština, što potvrđuje podatak da je naša javna potrošnja za obrazovanje iznad regionalnog proseka.

Gojković je naglasila da istinski napredan i delotvoran obrazovni sistem mora biti utemeljen na univerzalnim principima mira i usmeren ka jačanju vladavine prava.

Gojković je ukazala da bi obrazovanje zaista moglo da dovede do inkluzivnijih i pravednijih društava, ono mora biti dostupno i navela da se svim građanima Srbije garantuje dostupnost obrazovanja, te da je besplatno osnovno školovanje omogućeno svim građanima, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina i osetljive kategorije, kao i da je Srbija na 39. mestu prema stopi pismenosti.

Gojković je naglasila da je višejezično obrazovanje suštinski element izgradnje mira i razumevanja, s obzirom na multietnički sastav stanovništa i podsetila da se osam nacionalnih manjina obrazuje se na maternjem jeziku.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31