25. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Parlamenta Gruzije Irakli Kobahidze

25. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Parlamenta Gruzije Irakli Kobahidze

Četvrtak, 25. januar 2018.

Gojković sastankom sa predsednikom Parlamenta započela zvaničnu posetu Gruziji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je zvaničnu državnu posetu Gruziji sastankom sa predsednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobahidzeom, na kome je istaknuto da će ova poseta, kao prva na nivou predsednika parlamenata u istoriji odnosa dve zemlje, dati snažan podsticaj razvoju parlamentarne i ukupne saradnje Srbije i Gruzije.


U razgovoru je istaknuto da Srbiju i Gruziju veže tradicionalno prijateljstvo i dobri odnosi, a da je zadatak da se u narednom periodu, oslanjajući se na bliskost između dva naroda i zajedničke interese, intenziviraju i unaprede odnosi u svim segmentima, posebno u oblasti ekonomije, gde ima značajnih potencijala za razvoj.

Predsednica Narodne skupštine je ocenila da je na parlamentarnom nivou važno intenzivirati susrete i saradnju radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, evrointegracija, privrede, trgovine i kulture, a Gojković i Kobahidze su se saglasili da je važno unaprediti saradnju delegacija parlamenata u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i grupama prijateljstva.

Predsednici dva parlamenta istakli su značaj poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, a Gojković je zahvalila Gruziji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i kada je reč o zahtevima za članstvo tzv. „Kosova“ u međunarodnim organizacijama i institucijama. Kobahidze je istakao da Gruzija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je stav Gruzije po tom pitanju čvrst, i zahvalio Srbiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

Predsednica Narodne skupštine je, govoreći o terorističkom činu ubistva srpskog političara sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića, rekla da Srbija insistira da se ovaj zločin rasvetli u što kraćem roku, u interesu bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i ukupne stabilnosti. Gojković je naglasila da Srbija insistira na primeni Briselskog sporazuma, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština i upoznala Kobahidzea o teškom stanju u kom se nalaze srpske crkve, manastiri i kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije.

Gojković je ukazala da je važan osnov saradnje Srbije i Gruzije i proces evrointegracija, ukazujući da u ovom procesu Skupština Srbije ima značajnu ulogu kroz harmonizaciju zakonodavstva i reformske procese. Gojković i Kobahidze su se saglasili da je i u tom kontekstu važna saradnja dva parlamenta, odnosno razmena iskustva.

Predsednici dva parlamenta složili su se da je potrebno da se u narednom periodu usmeri pažnja na jačanje privredne saradnje i povećanje nivoa robne razmene, kao i saradnje u oblasti turizma, obrazovanja i kulture.

Gojković je predsednika Parlamenta Gruzije pozvala u posetu Srbiji u cilju daljeg unapređenja parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4