14. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom

14. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom

Sreda, 14. jun 2017.

Gojković sa predsednikom nemačkog Bundestaga

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom nemačkog Bundestaga Norbertom Lamertom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.


Gojković je istakla značaj posete, imajući u vidu da je to prva poseta predsednika Bundestaga Narodnoj skupštini Republike Srbije i izrazila uverenje da će današnji razgovori doprineti unapređenju odnosa između dve zemlje, koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i konstantan trend unapređenja. U tom kontekstu posebno je ukazala da je važno da se dalje radi na razvijanju saradnje dva parlamenta i poslanika, kao predstavnika građana.

Gojković je zahvlila na podršci u procesima evrointegracija Srbije ističući značaj otvaranja novih poglavlja, što predstavlja ne samo podršku reformskim procesima i strateškom opredeljenju Srbije ka članstvu u EU, već i poruku ohrabrenja za region. Ukazala je da Srbija nastavlja sa reformskim procesima, kao i da je svesna da je pred njom put koji nije jednostavan.

Predsednica Narodne skupštine naglasila je da Srbija ostaje pouzdan i predvidiv partner Nemačke i EU u očuvanju regionalne saradnje i stabilnosti i podsetila da je Narodna skupština dala značajan doprinos u regionalnoj saradnji.

Gojković je ukazala da izborni rezultati na Kosovu i Metohiji predstavljaju izazov za procese pregovora sa Prištinom kojima je naša strana posvećena, i da je u tom smislu posebno važna primena dogovorenih rešenja, a jedan od prioriteta je formiranje Zajednica srpskih opština.

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert istakao je da su današnji razgovori prilika da se potvrdi podrška Nemačke evropskom putu Srbije i prenese spremnost da se ulože zajednički napori na putu neophodnih reformi koje je Srbija sama započela. Posebno je istakao da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem kriterijuma u domenu pravne države, nezavisnog pravosuđa, kao i borbe protiv korupcije. U ovim reformama je uloga parlamenta ključna. U tom kontekstu, naglasio je da zemlja koja teži članstvu u EU, kroz proces integracija, ispunjava standarde i uslove kako bi bila spremna za punopravno članstvo u EU, sa svim pravima i obavezama.

Lamert je podsetio na ulogu Bundestaga u procesima evrointegracija i podvukao interes Nemačke za dalje jačanje reformskih procesa u Srbiji, koje će nemačka strana nastaviti da prati i podržava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1