22. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i  predsednik Republike Ugande Joveri Museveni

22. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Republike Ugande Joveri Museveni

Petak, 22. februar 2019.

Gojković sa predsednikom Ugande, podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Ugandi, sastala se danas sa predsednikom Republike Ugande Joveri Musevenijem.


Gojković je istakla da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri, da dve zemlje vežu istorijske veze i prijateljski odnosi, koji imaju dugu i bogatu istoriju i koji datiraju još iz vremena sticanja nezavisnosti Ugande i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih i naglasila da je važno da i u modernom vremenu nastavimo politiku prijateljstva koju smo gradili 56 godina.

Gojković je zahvalila predsedniku Museveniju na tome što Uganda ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i time međunarodno pravo.

Gojković je zahvalila Ugandi što nikada nije glasala protiv interesa Srbije u međunarodnim forumima i što je na strani Srbije prilikom pokušaja tzv. „Kosova“ da se učlani u međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko.

Gojković je upoznala predsednika sa situacijom na Kosovu i Metohiji i ukazala da je Priština uvela protivpravne takse od 100 odsto za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine i donela odluku o formiranju vojske tzv. „Kosova“, što može destabilizovati čitav region i istakla značaj nastavka rasprave o Kosovu i Metohiji u SB UN.

Predsednik Ugande Joveri Museveni je rekao da Uganda poštuje međunarodno pravo i da ne može da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i takvu nepravednost.

Museveni je izrazio zadovoljstvo zbog posete predsednice Skupštine Srbije Ugandi i izrazio očekivanje da će doći i do realizacije posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovoj zemlji. Museveni je podsetio na odnose nekadašnje Jugoslavije i Ugande i saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih i napomenuo da su mnoge kompanije u to vreme učestvovale u izgradnji puteva i fabrika u Ugandi, kao i da danas u Ugandi radi nekoliko kompanije iz Srbije.

Predsednik Ugande je naglasio da je danas važno oživeti tu saradnju i pozvao kompanije iz Srbije da dođu u Ugandu i sarađuju sa kompanijama u toj zemlji.

Gojković je istakla da je Srbija spremna da razvija saradnju sa Ugandom u svim oblastima, kao što su ekonomija, poljoprivreda, namenska industrija, turizam i obrazovanje.

Gojković je navela i da je njenom posetom i potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvoreno novo poglavlje u međuparlamentarnoj saradnji, a saradnja dva parlamenta će biti podignuta na novi, institucionalni nivo. Gojković je podsetila da je Skupština Srbije jedini evropski parlament koji ima potpisan sporazum sa Panafričkim Parlamentom i da je to još jedan pokazatelj opredeljenosti Srbije da sarađuje i bude partner sa zemljama Afrike u brojnim projektima i oblastima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja