27. novembar 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Svekineskog narodnog kongresa

27. novembar 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Svekineskog narodnog kongresa

Ponedeljak, 27. novembar 2017.

Gojković sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom

Predsednica Narodna skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džangom Deđijangom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Kini, a tom prilikom su poručili da „čelične“ prijateljske odnose Srbije i Kine karakteriše poverenje, međusobno razumevanje i uzajamna podrška i intenzivni razvoj saradnje u svim oblastima.


Gojković je istakla da, iako su Srbija i Kina geografski udaljene, prijateljstvo između dve zemlje, koje je više puta potvrđeno tokom istorije, danas dobija novi zamah kroz uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i viziju učvršćivanja odnosa dvaju predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, a Džang Deđijang je istakao da je duboko tradicionalno prijateljstvo izdržalo sva iskušenja i da su Srbija i Kina postale „čelični prijatelji“.

Gojković i Džang su naglasili da je poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji 2016. godine, kada su odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i kada je Srbija postala prvi takav partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope istorijska, a Džang je podvukao da je kineska strana spremna da neprekidno produbljuje poverenje i saradnju Srbije i Kine u svim oblastima, u stvaranju „sudbinske zajednice“ čitavog čovečanstva.

Gojković i Džang su, u okviru izgradnje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, potpisali Protokol o uspostavljanju Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa, kao novog većeg stepena saradnje, kojim je formirano zajedničko parlamentarno telo. Ova parlamentarna komisija na redovnim sastancima će razmatrati teme od obostranog interesa i podsticati saradnju u okviru inicijative „Jedan pojas jedan put“, stvarati bolje pravno i političko okruženje za unapređenje koordinacije između strategija razvoja dveju zemalja, a jačaće i koordinaciju u pogledu učešća u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, u cilju zastupanja zajedničkih interesa.

Predsednici dvaju parlamenata pozdravili su sve intenzivniju privrednu saradnju, a Gojković je rekla da u narednom periodu očekuje još više direktnih investicija iz Kine. Gojković i Džang su istakli veliki značaj projekta „Pojas i put“ i formata saradnje „Kina-CIES“. Džang je ukazao da je važna inicijativa „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping, naišla na veliko interesovanje i donela već dobre rezultate, kao i da je NR Kina spremna da i dalje sa Srbijom u okviru ovih platformi produbljuje odnose u interesu građana dveju zemalja. Džang je u tom kontekstu posebno istakao značaj početka realizacije projekata izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje novog bloka u Termoelektrani „Kostolac“ i podvukao da će kineska kompanija nastaviti sa kapitalnim i tehnološkim investicijama u Železaru Smederevo. Gojković je rekla da Srbija bez rezervi podržava projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i kinesku inicijativu „Pojas i put“, koji ima istorijski karakter i važnost i u interesu je svih uključenih država i bolje globalne međusobne povezanosti.

Gojković i Džang su istakli značaj razvoja saradnja i u oblasti kulture i turizma, i u tom svetlu su posebno istakli važnost ukidanja viza, kao i uvođenja avio-linije Beograd –Peking.

Predsednica Narodne skupštine ovom prilikom čestitala je rukovodstvu Kine na nedavno održanom 19. Kongresu KP, koji je potvrdio uspehe i impresivne rezultate koje Kina postiže u svim oblastima svog razvoja, pod vođstvom Si Đinpinga i istakla da se Srbija, kao iskren prijatelj Kine i kineskog naroda, raduje uspesima Kine.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Ju Džengšengom i tom prilikom naglasila da Srbija i Kina podržavaju jedna drugu u svim važnim i ključnim političkim pitanjima od nacionalnog interesa i zahvalila na čvrstoj podršci našem teritorijalnim integritetu i suverenitetu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Predsednica Skupštine je ukazala da Srbija izuzetno ceni podršku našim stavovima prilikom pokušaja da Kosovo i Metohija postane članica međunarodnih organizacija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2