16. jul 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa

16. jul 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa

Nedelja, 16. jul 2017.

Gojković sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom, koji je danas započeo trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, i tom prilikom je istaknuto da su odnosi Srbije i Kine dostigli nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i „čeličnog prijateljstva“.


Predsednica Narodne skupštine je naglasila da su odnosi Srbije i Kine dostigli do sada najvišu tačku razvoja u istoriji i zahvalila predsedniku Svekineskog narodnog kongresa što je prihvatio poziv i izabrao da Narodna skupština Republike Srbije bude prvi parlament druge države u kome se predsednik Džang obraća.

Džang je ukazao da, iako su Kina i Srbija geografski udaljene, srpski i kineski narod izgradili su prijateljstvo, a Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope.

Gojković i Džang postigli su dogovor o daljem jačanju prijateljskih odnosa i u tom cilju potpisali Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, čime su otvorene nove mogućnosti za suštinsko unapređenje saradnje. Predsednici dva parlamenta saglasili su se da se intenziviraju kontakti parlamentarnih odbora, grupa prijateljstava i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija. Gojković i Džang su istakli da će parlamenti pružiti podršku da se sprovode dogovoreni sporazumi na bilateralnom planu, u okviru trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje, posebno u domenu saobraćajne infrastrukture i energetike, kao i u okviru inicijativa „Pojas i put“ i „Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“, koje su od velike važnosti za obe zemlje, Predsednici dva parlamenta naglasili su da su dosadašnji projekti, poput mosta Mihailo Pupin, Železare Smederevo, TE Kostolac B, modernizacije pruge Beograd –Budimpešta, uspešni primeri saradnje, kao i da će parlamenti raditi na kreiranju još boljeg zakonskog ambijenta za saradnju.

Gojković je dodala da će Skupština Srbija dati doprinos i putem ratifikacije sporazuma, a kao dobar primer navela potvrđivanje Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji otvara mogućnost za dolazak većeg broja privrednika i turista u Srbiju, što je pozdravio predsedik Džang navodeći da je već udvostručen broj turista iz Kine u Srbiju, a da 120 milona građana Kine godišnje putuje u inostranstvo, što je velika šansa i za Srbiju.

„Nadamo se da će Kina nastaviti da investira u Srbiju i da ćete i dalje podsticati investitore iz Kine da nastave sa ulaganjima“, rekla je Gojković predsedniku Svekineskog kongresa.

Gojković i Džang su podvukli značaj saradnje u oblasti kulture za međusobno upoznavanje i povezivanje dva naroda, i u tom smislu naglasili značaj otvaranja kulturnih centara u Beogradu i Pekingu.

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je NR Kini na čvrstoj podršci našem teritorijalnim integritetu i suverenitetu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ističući da Srbija poštujući iste principe pruža punu podršku politici jedne Kine.

Džang je uputio poziv predsednici Narodne skupštine da poseti Kinu, što će biti prilika za dalji razvoj međuparlamentarnih odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1