10. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom

10. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom

Četvrtak, 10. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Senata Kenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, uoči održavanja 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, čiji je domaćin Narodna skupština od 13. do 17. oktobra, sastala se danas sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom.


Gojković je zahvalila na učešću delegaciji Kenije na 141. zasedanju IPU na najvišem parlamentarnom nivou i istakla da je Srbija izuzetno posvećena održavanju Skupštine IPU imajući u vidu ključni značaj IPU u ukupnoj parlamentarnoj diplomatiji na globalnom nivou.

Gojković i Lusaka su se saglasili da je i učešće na Skupštini IPU prilika za jačanje dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Kenije, te ukazali da je poseta predsednice Skupštine Srbije Keniji u februaru ove godine, koja je usledila nakon nekoliko decenija, dala snažan podsticaj razvoju parlamentarnih i ukupnih odnosa dve zemlje. Posebno su naglasili da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji, tokom posete predsednice Skupštine Srbije Keniji, uspostavljen temelj jačanja parlamentarnih veza.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu Kenije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i poštovanju međunarodnog prava, podsećajući da je pitanje jačanja međunarodnog prava upravo tema generalne debate 141. zasedanja. Gojković je zahvalila Keniji što nikada ne glasa protivno interesima Srbije u međunarodnim forumima kada je reč o pokušajima tzv. Kosova da postane član međunarodnih organizacija, čime se krši Rezolucija SB UN 1244 i podriva dijalog, te izrazila nadu da će Kenija i ubuduće zauzimati stav podrške Srbiji.

Lusaka je, po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ponovio stav da Kenija poštuje međunarodno pravo i da ostaje čvrsto na toj poziciji i ukazao da nijedna međunarodna organizacija ne sme kršiti međunarodno pravo.

Lusaka je naglasio da odnosi Srbije i Kenije nastavljaju da jačaju, kao i da Kenija nastoji da otvori ambasadu u Beogradu i istakao da je važno posebno raditi na unapređenju saradnje na polju ekonomije, u oblasti poljoprivrede i trgovine.

Gojković i Lusaka su ukazali da će predstojeća poseta predsednika Narodne skupštine Kenije Džastina Muturija Srbiji dodatno unaprediti parlamentarnu saradnju dve zemlje.

141. zasedanje Interparlamentarne unije, najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, koje će početi 13. oktobra u beogradskom Centru „Sava“ okupiće parlamentarne delegacije iz čak 150 zemalja, među kojima će biti 80 predsednika parlamenata, 60 potpredsednika i više od 2.000 parlamentaraca i članova delegacija.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 10. oktobar 2019. | susret predsednice Narodne skupštine sa predsednikom Senata Kenije 10. 10. 2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3