21. januar 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Republike Palau

21. januar 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Republike Palau

Ponedeljak, 21. januar 2019.

Gojković sa predsednikom Republike Palau

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Republike Palau Tomijem Rimendžisom, koji boravi u poseti Srbiji.


Gojković je ukazala da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa sa Republikom Palau, kao i unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Gojković je istakla da poseta predsednika Rimendžisa predstavlja veliki podsticaj za unapređenje odnosa u obostranom interesu dve države, koji treba iskoristiti bez obzira na geografsku udaljenost.

Gojković je zahvalila predsedniku Republike Palau na pokazanom razumevanju za stavove Srbije, posebno za pitanje Kosova i Metohije koje je jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju, kao i na tome što je Republika Palau odlučila da ponovo razmotri raniju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Gojković je upoznala predsednika Republike Palau sa situacijom na Kosovu i izrazila zabrinutost zbog odluke privremenih institucija u Prištini o formiranju tzv. vojske Kosova, što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima. Gojković je navela da su još uvek na snazi protivpravne mere koje je Priština uvela uspostavljanjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, čime se ugrožavaju prava i život građana na Kosovu i Metohiji.

Gojković je naglasila da je važno da u cilju razvoja prijateljstva u narednom periodu dođe do uspostavljanja međuparlamentarne saradnje između dve zemlje i potpisivanja sporazuma o saradnji i u tom cilju je pozvala u posetu predsednike oba doma Parlamenta Palaua.

Gojković je ukazala na značaj uspostavljanja saradnje na nivou radnih tela, kao što su spoljni poslovi, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine.

Gojković je istakla da ima prostora za unapređenje parlamentarne saradnje na multilateralnom planu i navela da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra 2019. godine, kao i da očekuje da delegacija Palaua učestvuje na ovom zasedanju, koje se u Beogradu održava posle 56 godina.

Gojković je rekla da se saradnja može ostvariti i u razvoju parlamentarnih mehanizama nadzora implementacije Ciljeva održivog razvoja, posebno imajući u vidu da je Narodna skupština među nekoliko parlamenata čiji rezultati su ocenjeni kao dobri i koji mogu da posluže kao primer drugim parlamentima, a da Republika Palau značajnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

Predsednik Republike Palau je, zahvaljujući na gostoprimstvu, izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja odnosa između Srbije i Republike Palau i ukazao na želju njegove države da sarađuje sa Srbijom, imajući u vidu iste vrednosti i načela koje dve zemlje dele.

Rimendžis je zahvalio na pozivu predsednicima oba doma Parlamenta Republike Palau da dođu u posetu Srbiji u cilju jačanja prijateljstva. Predsednik Republike Palau je ukazao da bi saradnja između radnih grupa dva parlamenta bila sjajna prilika za veće unapređenje bilateralnih odnosa i naveo da bi bilo dobro da i delegacija Narodne skupštine Republike Srbije poseti ovu zemlju.

Rimendžis je istakao da je 2019. godina u Republici Palau godina inovacija i obrazovanja, te rekao da se nada razvoju saradnje u ovim oblastima, kao i na polju zaštite životne sredine i sporta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja