11. jul 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik  Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Austrije Kristijan Kovačević

11. jul 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Austrije Kristijan Kovačević

Četvrtak, 11. jul 2019.

Gojković sa predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa austrijskim političarem srpskog porekla i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Austrije Kristijanom Kovačevićem.


Na sastanku je istaknuto da Srbija i Austrija razvijaju dobre i prijateljske odnose, kao i da postoji veoma intenzivna dinamika susreta na svim nivoima vlasti dve zemlje.

Gojković je istakla značaj parlamentarne saradnje u ukupnim odnosima. Predsednica Skupštine Srbije je izrazila uverenje da će dobra saradnja biti nastavljena i nakon predstojećih izbora u Austriji, na nivou odbora ne samo u oblasti spoljnih poslova i evrointegracija, već i poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture.

Gojković i Kovačević su razgovarali i o procesu evrointegracija Srbije i u kontekstu aktuelnih dešavanja u EU, a predsednica Narodne skupštine je napomenula da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja u predpristupnim pregovorima sa EU, da je potrebno da se ubrza dinamika otvaranja poglavlja za koje je Srbija spremna, kao i da proces proširenja bude na agendi EU.

Gojković je predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Austrije upoznala sa situacijom na Kosovu i Metohiji i jednostranim merama Prištine i ukazala na stav Beograda o privrženosti dijalogu, te naglasila da je neophodno da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Gojković je ukazala da je most saradnje Srbije i Austrije i srpska zajednica u Austriji, koja je uspela da sačuva svoju kulturu, jezik i vezu sa matičnom državom, a istovremeno da se uspešno integriše u austrijsko društvo.

Gojković i Kovačević su razgovarali i o značaju daljeg razvoja ekonomske saradnje, a predsednica Narodne skupštine je pozvala Parlament Austrije da učestvuje na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13 do 17. oktobra ove godine.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, koji je i član Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Parlamentom Austrije, kao i narodna poslanica Snežana Bogosavljević Bošković, takođe članica grupe prijateljstva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6