16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom

16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom

Sreda, 16. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Turske

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom i zahvalila na učešću delegacije Republike Turske na 141. zasedanju IPU u Beogradu na najvišem parlamentarnom nivou.


Gojković je istakla da su politički odnosi dve države na, do sada, najvišem nivou i da veliki broj susreta doprinosi razvoju saradnje, kao i da je nedavna poseta predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana i otvaranje deonice auto-puta Beograd–Sarajevo u okviru trilateralne saradnje Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, od izuzetnog značaja za dalji razvoj odnosa.

Šentop je istakao da lideri dve zemlje imaju jako dobre i prijateljske odnose i to dalje jača nivo saradnje, a da bi parlamenti naših zemalja trebalo da unapređuju i učvršćuju ove kontakte i veze koje postoje na predsedničkom nivou.
Šentop je ukazao da Turska neće zaboraviti podršku koju joj je Srbija uputila odmah nakon neuspelog državnog udara u Turskoj.

Predsednik Parlamenta Turske je naglasio i da Turska smatra da Srbija ima centralnu poziciju u regionu i da doprinosi miru, stabilnosti i blagostanju i da je važno da bude uključena u dalje jačanje odnosa i u drugim organizacijama, kao što je IPU.

Gojković i Šentop su istakli da se ekonomska saradnja razvija sa tendencijom daljeg napredovanja, kao i da ima prostora za saradnju u oblasti trgovine, investicija, tekstilne industrije, bankarskog sistema. Predsednik Parlamenta Turske je istako da se trgovinski obim povećao u 2018. godini na 1,3 milijarde dolara, da je obim turskih investicija veći od 200 miliona dolara i da sve više investitora iz Turske dolazi u Srbiju.

Gojković i Šentop su se saglasili da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila veoma dobra i kontinuirana, a o veoma plodnoj saradnji dva parlamenta govori i Protokol o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Velike narodne skupštine Turske koji je potpisan u aprilu 2015. godine.

Predsednici dva parlamenta ukazali su na značaj saradnje putem poslaničkih grupa prijateljstava, kao i delegacija na multilateralnim forumima, a Gojković je istakla da je Skupština Srbije spremna da putem ratifikacije sporazuma prati dogovore dve vlade. Šentop je pozvao predsednicu Skupštine Srbije na proslavu 100 godina Velike narodne skupštine Turske u aprilu sledeće godine.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja