19. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije

19. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije

Utorak, 19. mart 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Slovenije i zamenikom predsedavajućeg Skupštine BiH

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom u Budvi, gde boravi u okviru održavanja 16. konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative.


Gojković i Židan su ukazali da su odnosi Srbije i Slovenije u stalnom usponu i da postoji dinamična saradnja i intenzivni kontakti i istakli značaj redovnih susreta i na parlamentarnom nivou.

Predsednici dva parlamenta su naglasili značaj nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji između Skupštine Srbije i Državnog zbora Slovenije, tokom posete Židana Srbiji, čime je parlamentarna saradnja dobila novi, institucionalizovan oblik i čime je otvoren dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije, kao i na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je napomenula da ima prostora za unapređenje saradnje između odbora, kako za spoljne poslove i evropske integracije, tako i u oblasti poljoprivrede, kulture, obrazovanja, sporta, životne sredine, turizma, te da je Memorandumom o saradnji otvorena mogućnost za intenzivniju saradnju delegacija dva parlamenta u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija. Gojković je pozvala delegaciju Državnog zbora Slovenije da učestvuje na 141. skupštini IPU u oktobru u Beogradu.

Gojković je prihvatila poziv predsednika Parlamenta Slovenije da u što skorijem periodu dođe u uzvratnu posetu Sloveniji, kako bi se nastavio rad na intenziviranju saradnje.

Gojković se sastala i sa zamenikom predsedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem, i tom prilikom istakla da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, kao jednim od ključnih partnera u regionu, kao i da je za Srbiju izuzetno značajna politička stabilnost Bosne i Hercegovine i njen ekonomski razvoj.

Zamenik predsedavajućeg Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je istakao da je saradnja sa Srbijom, kao garantom Dejtonskog sporazuma, veoma značajna i dodao da parlamentarna saradnja zauzima važno mesto u ukupnim odnosima.

Gojković i Radmanović su naglasili da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja dobra i odvija se na svim nivoima, a postoji značajan prostor za unapređenje saradnje. Gojković i Radmanović su istakli da će se sa daljim intenziviranjem saradnje nastaviti nakon završetka procesa konstituisanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a predsednica Skupštine Srbije je pozvala da delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Gojković i Radmanović su ukazali i na uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija, kao i nastavak tog puta i pored izazova u EU.

Gojković je, govoreći o zastoju dijaloga sa Prištinom, rekla da uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine od strane Prištine predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i odredaba CEFTA sporazuma i istakla da je neophodno ukidanje tih taksi kao anticivilizacijskih mera.

Gojković je ukazala i na poteze Prištine kojim radikalizuje odnose sa Beogradom, kao što je nedavno usvajanje platforme i odluka o formiranju „oružanih snaga“ tzv. Kosova i podsetila da Priština još uvek nije formirala Zajednicu srpskih opština.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja