23. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Slovačke Republike Andrej Danko

23. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Slovačke Republike Andrej Danko

Petak, 23. jun 2017.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Slovačke

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike Andrejem Dankom i zahvalila na dolasku na svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, čime su potvrđeni prijateljski odnosi dve zemlje.


Na sastanku je ocenjeno da su odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri, a poseban doprinos bliskim odnosima dveju zemalja daju pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj.

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Slovačkoj Republici na snažnoj podršci evropskim integracijama Srbije, imajući u vidu da pristupanje EU ostaje spoljnopolitički prioritet i da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama. Gojković je u tom kontekstu istakla značaj nedavnog otvaranja pregovaračkih poglavlja 7 i 29, koji se odnose na oblasti intelektualne svojine i carinske unije, naglašavajući važnost kontinuiteta tog procesa.

Gojković je istakla da Srbija visoko ceni podršku i principijelni stav Slovačke o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ukazujući na posvećenost naše strane dijalogu Beograda i Prištine i primeni dogovorenih rešenja. Predsednik slovačkog parlamenta potvrdio je da ta zemlja neće menjati svoj stav o Kosovu i Metohiji, kao i da će nastaviti da podržava dijalog između Beograda i Prištine. Danko je naglasio i da će Slovačka Republika takođe nastaviti čvrsto da podržava evropski put Srbije.

Predsednica Narodne skupštine istakla je da je posebno značajno dalje unapređenje i razvijanja saradnje između dva parlamenta i narodnih poslanika kao predstavnika građana i u tom cilju je uputila poziv Danku da zvanično poseti Srbiju.