24. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko

24. jun 2017. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko

Subota, 24. jun 2017.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Maroka

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem, koji je prisustvovao svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ime Kraljevine Maroko.


Gojković je istakla da visoko ceni dolazak predsednika Predstavničkog doma Kraljevine Maroko na svečanu ceremoniju, kao i da je to potvrda dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Maroka, ističući da ove godine dve zemlje obeležavaju 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković i El Malki naglasili su značaj parlamentarne saradnje u unapređenju ukupnih odnosa između dve države. U cilju njihovog daljeg razvoja predsednica Narodne skupštine uputila je poziv El Malkiju u zvaničnu posetu Srbiji, a predsednik Parlamenta Kraljevine Maroko posebno se zahvalio na ličnoj posvećenosti predsednice Skupštine Srbije na jačanju veza sa afričkim zemljama.

Gojković se zahvalila Kraljevini Maroko na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ističući da je naša strana posvećena dijalogu sa Prištinom i primeni dogovorenih rešenja, a da je u tom kontekstu posebno važno formiranje Zajednice srpskih opština. Gojković je istakla i da Srbija visoko ceni podršku Kraljevine Maroko prilikom glasanja u UNESKO o članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji, podsećajući na sistematsko uništavanje srpske kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije. El Malki je naglasio da se Kraljevina Maroko u potpunosti zalaže za poštovanje međunarodnog prava i odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik Parlamenta Maroka je naveo da ga je poseta Srbiji uverila da je reč o zemlji koja je okrenuta budućnosti i da Kraljevina Maroko iskreno želi da Srbija postane članica Evropske unije, kao i da reforme koje sprovodi u brojnim oblastima omogućavaju da dostigne nivo razvoja zemlja EU.

Predsednici dva parlamenta založili su se za dalje razvijanje saradnje u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i povećanje trgovinske razmene, imajući u vidu brojne potencijale, a u tom kontekstu istakli značaj inicijative za uspostavljanje direktne avio linije koja bi dodatno povezala dve zemlje.