23. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik predstavničkog doma Republike Kipar Demetris Siluris

23. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik predstavničkog doma Republike Kipar Demetris Siluris

Ponedeljak, 23. jul 2018.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Kipra

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Republike Kipar Demetrisom Silurisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Gojković i Siluris su posetu ocenili istorijskom, jer je prva poseta predsednika Predstavničkog doma Republike Kipar Srbiji i istakli da dve države veže prijateljstvo i tradicionalno bliski odnosi dva naroda. Gojković je naglasila da Srbija posebnu pažnju posvećuje saradnji sa Kiprom, koji je uvek u teškim trenucima kroz istoriju bio uz našu zemlju i narod, kao i da danas u aktuelnom trenutku Kipar pruža snažnu podršku Srbiji po pitanjima od nacionalne važnosti.

Gojković i Siluris su potpisali Memorandum o razumevanju, u cilju dodatnog jačanja parlamentarnih i ukupnih odnosa i istakli da je time institucionalizovana parlamentarna saradnja i podignuta na viši nivo. Gojković je napomenula da Memorandum otvara nove mogućnosti saradnje radnih tela, u oblasti spoljnih poslova i evrointegracija, kao i u oblasti ekonomije, poljoprivrede, zdravstva, poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Gojković je zahvalila Kipru na doslednoj i principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, čime Kipar potvrđuje iskreno prijateljstvo, kao i na podršci u vezi sa pokušajima učlanjenja tzv. „Kosova“ u međunarodne organizacije. Predsednica Narodne skupštine navela je da je Srbija posvećena dijalogu i primeni dogovorenih rešenja u Briselu, kao i iznalaženju kompromisnog rešenja i ukazala da Priština, ni posle pet godina, nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Gojković je naglasila da Srbija podržava teritorijalni integritet Kipra i proces pronalaženja rešenja između dve zajednice političkim putem.

Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila Kipru i na aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije, posebno na stavu rukovodstva te države da vide Srbiju kao sledeću članicu EU, ukazujući da je naša zemlja do sada otvorila 14 poglavlja u pretpristupnim pregovorima sa EU i da smatramo da je u narednom periodu, tokom austrijskog predsedavanja Savetu EU, potrebno da se ubrza dinamika pregovaranja.

Predsednik Predstavničkog doma Republike Kipar je istakao da je ovo trenutak da se istorijski prijateljski odnosi Srbije i Kipra dodatno prodube konkretnim rezultatima i da je ova poseta veliki iskorak ka tom cilju.

Siluris je istakao da Kipar podržava rezoluciju 1244 SB UN i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i napomenuo da Kipar pruža podršku Srbiji po pitanju evrointegracija i predstavlja ambasadora Srbije u ovoj organizaciji, kao i da je spreman da pruži svaku pomoć kako bi Srbija postala članica Evropske unije. Siluris je zahvalio našoj zemlji na podršci suverenitetu i teritorijalnom jedinstvu Republike Kipar.

Gojković i Siluris su se založili za jačanje ekonomske saradnje i ukazali na značaj organizovanja poslovnog foruma u Nikoziji krajem 2018. godine, kao važnoj prilici da se bolje predstave mogućnosti privredne saradnje.

Predsednik Predstavničkog doma Republike Kipar Demetris Siluris obratio se narodnim poslanicima na posebnoj sednici Narodne skupštine.


Video (1)

Ponedeljak, 23. jul 2018. | potpisivanje Memoranduma o saradnji i izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Predstavničkog doma Republike Kipar 23.07.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2