22. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Narodne skupštine Republike Kenije

22. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Narodne skupštine Republike Kenije

Utorak, 22. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Kenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Narodne skupštine Republike Kenije Džastinom Muturijem, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Gojković i Muturi su naglasili da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri, uz puno međusobno uvažavanje i zasnovani na prijateljstvu dva naroda, kao i da to istorijsko prijateljstvo i podrška obavezuje dve zemlje da unapređuju bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima.

Muturi je, govoreći o saradnji iz perioda sticanja kenijske nezavisnosti i Pokreta nesvrstanih, istakao da je ime Beograda ostalo u dobrom sećanju mnogih Kenijaca koji su radili na razvoju svoje zemlje i da je zbog toga važno da se i danas razvija saradnja u različitim oblastima.

Muturi je istakao da Kenija podržava Srbiju i ostaje odlučna u podršci poštovanja Rezolucije 1244 i ne podržava jednostrane odluke i unilateralizam. Gojković je zahvalila Keniji na principijelnim pozicijama poštovanja međunarodnog prava, na tome što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Gojković je zahvalila i na podršci u vezi sa pokušajima tzv. Kosova da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama.

Gojković i Muturi su se saglasili da činjenica da je predsednik Skupštine Kenije u poseti Srbiji samo nekoliko meseci nakon posete M. Gojković Keniji govori o izuzetno prijateljskim odnosima dva zemlje i zajedničkoj spremnosti da se jačaju parlamentarne veze.

Gojković i Muturi su naglasili da je poseta predsednice Skupštine Srbije Republici Keniji u februaru ove godine imala istorijski značaj kao prva poseta predsednika Skupštine Srbije u decenijama unazad. Gojković i Muturi su istakli da dva parlamenta prate želju dva naroda na jačanju odnosa i to su pokazali institucionalizacijom parlamentarne saradnje potpisivanjem Memoranduma o razumevanju tokom posete predsednice Skupštine Srbije Najrobiju. Predsednici dva parlamenta su se saglasili da to predstavlja snažan osnov i doprinosi razvoju saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i službi dva parlamenta.

Gojković i Muturi su razmatrali mogućnost dalje saradnje na nivou radnih tela, naročito u oblasti spoljnih poslova, poljoprivrede, zdravstva, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja.

Gojković je zahvalila i na učešću delegacije Republike Kenije na upravo završenom 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu, koju je predvodio predsednik Senata Kenet Lusaka.

Gojković i Muturi su razgovarali i o jačanju ekonomskih veza, kao i mogućnostima saradnje u oblasti poljoprivrede, medicine, tehnologije, zaštite životne sredine, obrazovanja i pozdravili povećanje broja stipendija za studente iz Kenije u okviru programa „Svet u Srbiji“, a Muturi je istakao da time Srbija dobija najbolje ambasadore u Keniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja