16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Republike Indije Omom Birlom

16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Republike Indije Omom Birlom

Sreda, 16. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Indije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Parlamenta Republike Indije na čelu sa predsednikom Doma naroda Omom Birlom, koji učestvuje na 141. zasedanju IPU. Na sastanku je istaknuto da dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, utemeljeno saradnjom u Pokretu nesvrstanih zemalja.


Birla je naglasio da Indija podržava Srbiju u ključnim oblastima, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ima principijelni stav i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Ukazao je da je Indija, kao veliki prijatelj Srbije, uvek na strani Srbije u svim međunarodnim forumima.

Gojkovićeva je zahvalila Indiji na ovom principijelnom i nepromenljivom stavu Indije po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države.

Gojković i Birla su napomenuli da su poseban podsticaj prijateljskim odnosima dale posete potpredsednika Indije Venkaja Naidua u septembru 2018. godine Srbiji, kao i poseta tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji 2017. godine, budući da su označile početak novog razdoblja u odnosima dve države i uvod u još čvršće povezivanje naših zemalja.

Birla je naglasio da su ekonomske veze dve zemlje ojačane prethodnih godina, kao i da indijske kompanije investiraju u proizvodnju traktora i u drugim oblastima, a ove godine Indija je učestvovala na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Govoreći o jačanju kulturnih veza, Birla je rekao da Indija ceni veliku zainteresovanost srpskog naroda za jogu, i da je u Beogradu i 13 gradova u Srbiji obeležen međunarodni dan joge, organizovana manifestacija indijskog plesa i naglasio da se danas u Srbiji snima veliki broj filmova i da je Srbija sve više destinacija za snimanje indijskih filmova.

Birla je ukazao na značaj razvoja parlamentarne saradnje u narednom periodu i uputio poziv predsednici Skupštine Srbije da sa delegacijom Parlamenta dođe u posetu Indiji.

Gojković je izrazila spremnost za jačanje parlamentarnih odnosa, kao i unapređenju saradnje na nivou odbora, poslaničkih grupa prijateljstva i posebno istakla značaj saradnje na multilateralnom parlamentarnom nivou i prihvatila poziv za posetu Indiji.

Predsednik Parlamenta Indije je uputio čestitke Skupštini Srbije na odličnoj organizaciji ovako velikog i značajnog skupa svetskih predstavnika.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4