28. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobahidzeom

28. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobahidzeom

Četvrtak, 28. mart 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Gruzije, potpisan Sporazum o partnerstvu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobahidzeom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a nakon sastanka Gojković i Kobahidze su potpisali Sporazum o partnerstvu dva parlamenta.


Gojković i Kobahidze su istakli da Srbiju i Gruziju veže tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi, kao i da je u narednom periodu potrebno te odnose dodatno razviti i ojačati u svim segmentima, posebno na ekonomskom planu.

Gojković je ukazala da je ovo prva poseta predsednika Parlamenta Gruzije Srbiji u istoriji odnosa dve zemlje i da se potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu parlamentarna saradnja podiže na viši institucionalni nivo. Gojković je navela da će Sporazum o partnerstvu omogućiti jačanje saradnje u oblasti evrointegracija, imajući u vidu da je zajednički cilj dve države punopravno članstvo u ovoj organizaciji, kao i razvijanje saradnje u oblasti spoljnih poslova, ekonomije i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković je zahvalila predsedniku Parlamenta Gruzije na podršci Gruzije međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakla da Srbija poštuje teritorijalni integritet Gruzije.

Gojković je zahvalila i na tome što Gruzija nikada nije glasala protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama, podsećajući na činjenicu da je Gruzija bila uz Srbiju prilikom pokušaja učlanjenja tzv. Kosova u Interpol i Unesko.

Predsednica Skupštine Srbije je upoznala Kobahidzea sa situacijom na Kosovu i Metohiji, odlukama Prištine kojima radikalizuje odnose, kao što je odluka o formiranju tzv. vojske Kosova, kao i kršenje pravila slobodne trgovine uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Kobahidze je istakao da postoji pozitivna dinamika razvoja odnosa Srbije i Gruzije i ukazao da je prošlogodišnja poseta predsednice Skupštine Srbije Gruziji, kao i njeno učešće na inauguraciji predsednice Gruzije, doprinelo intenziviranju odnosa.

Kobahidze je ukazao da dve zemlje imaju dobru političku saradnju, da pružaju jedna drugoj podršku po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i naglasio da Gruzija čvrsto stoji uz Srbiju i uvek je jasno podržava u međunarodnim organizacijama i glasa protiv predloga članstva tzv. Kosova, te da će nastaviti sa tom politikom.

Kobahidze je napomenuo da je parlamentarna dimenzija jako bitna u ukupnim odnosima i naglasio da Srbija i Gruzija imaju zajedničke ciljeva, kao što je pristupanje Evropskoj uniji, te da je za Gruziju značajno iskustvo Srbije u ovom procesu.

Predsednik Parlamenta Gruzije je istakao da postoje brojni potencijali za razvoj privredne saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Gojković i Kobahidze su se saglasili da će ukidanje viza doprineti da se dva naroda bolje upoznaju, kao i da bi uvođenje direktne avio linije dodatno pospešilo odnose, ekonomsku saradnju i razvoj turizma.

Gojković i Kobahidze su pozdravili održavanje biznis foruma Srbija – Gruzija, u okviru posete predsednika Parlamenta Gruzije, što će biti prilika da se sagledaju mogućnosti unapređenja saradnje u ovoj oblasti.

Predsednici dva parlamenta istakli su i značaj otvaranja počasnog konzulata Gruzije u Beogradu, kao i otvaranja diplomatskih predstavništava u Beogradu i Tibilisiju.

Kobahidze se obratio na Posebnoj sednici Narodne skupštine, a predsednici dva parlamenta obišli su izložbu u Skupštini Srbije povodom 100 godina Parlamenta Gruzije.


Video (1)

Četvrtak, 28. mart 2019. | potpisivanje sporazuma o partnerstvu i izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Parlamenta Gruzije 28.03.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja