13. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamenta Austrije

13. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamenta Austrije

Utorak, 13. novembar 2018.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Austrije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom i istakla da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu današnjih dobrih odnosa dve države, kao i da ima još veći značaj imajući u vidu aktuelno predsedavanje Austrije Savetu EU, što svedoči i o podršci procesu pristupanja Srbije EU.


Gojković je ocenila da se odnosi dobro razvijaju i da su u stalnom usponu, što potvrđuje činjenica da je u proteklom periodu, u kratkom vremenskom roku, došlo do posete predsednika Austrije, premijera i sada predsednika Parlamenta Austrije.

Predsednik Parlamenta Austrije je rekao da njegova poseta pokazuje interes Austrije za prijateljski odnos sa Srbijom i naglasio da je važno da se politički odnosi, koji su poslednjih godina značajno intenzivirani, neguju na svim nivoima. Sobotka je ukazao da dve zemlje imaju dobre privredne veze i da je Austrija druga po redu zemlja iz koje najviše kompanija ulaže u Srbiju.

Gojković je naglasila da je današnja poseta Sobotke i važan doprinos produbljivanju međuparlamentarne saradnje, te ukazala da je potrebna razmena iskustva sa austrijskim parlamentom, posebno imajući u vidu ulogu Narodne skupštine u procesu evropskih integracija, kao što je prilagođavanje nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU.

Gojković i Sobotka su dogovorili konkretizaciju parlamentarne saradnje u okviru projekta tokom kojeg bi se administracija Narodne skupštine upoznala sa radom i funkcionisanjem austrijskog parlamenta, a dogovorena je i realizacija projekta u saradnji sa civilnim društvom u oblasti vladavine prava i upoznavanja građana sa radom parlamentaraca.

Gojković je zahvalila na podršci evropskim integracijama Srbije, te napomenula da za nastavak tog procesa naše zemlje, ali i čitavog regiona, ohrabruje i to što je Austrija, u prioritete predsedavanja Savetu EU uvrstila i pitanje stabilnosti u susedstvu EU, odnosno podršku procesu proširenja EU i u tom kontekstu, ostvarivanje konkretnog napretka Regiona u evropskim integracijama.

Gojković je izrazila nadu da će doći do ubrzanja dinamike pregovaranja otvaranjem većeg broja poglavlja, da će nova poglavlja biti otvorena u decembru, budući da je Srbija spremna za otvaranje sedam pretpristupnih poglavlja, kao i da će politika proširenja nadvladati unutrašnje izazove sa kojima se suočava EU.

Sobotka je istakao da je pristup zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji važna tema agende za vreme predsedavanja Austrije, a Parlament Austrije je ovu tačku fokusa tražio ne samo za vreme austrijskog predsedavanja EU, već i nakon tog perioda, kako bi pokazao da dugoročno mirna i stabilna Evropa jeste moguća samo onda kada zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u evropsku zajednicu i kada pronađu svoj put tamo.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Gojković je napomenula da još uvek nije došlo do formiranja Zajednice srpskih opština i ukazala na jednostrane i protivpravne mere Prištine o dodatnom porezu od deset odsto na robu iz centralne Srbije, te istakla da je Beograd spreman za razgovor i iznalazak kompromisnog rešenja, ali da je potrebno da i druga strana bude motivisana da bi do dogovora došlo.

Predsednici dva parlamenta razgovarali su o unapređenju privredne saradnje i ulozi parlamenta u poboljšanju zakonodavne osnove te saradnje. Sobotka je čestitao Srbiji na privrednom razvoju i rezultatima koje je ostvarila u ovoj oblasti, a Gojković je ukazala da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera, imajući u vidu da je u Srbiji prisutno više od 850 privrednih subjekata iz ove zemlje, koji zapošljavaju više od 20.000 radnika. Na sastanku je naglašeno i da je trgovinska razmena uvećana, kao i da će do kraja 2018. godine iznositi više od milijardu evra.

Gojković i Sobotka su naveli i da dve zemlje povezuje Dunav, na kome se nalaze i dva glavna grada Beograd i Beč, kao i srpska zajednica u Austriji, koja predstavlja važan element produbljivanja prijateljstva, koja je uspela da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom, a istovremeno da se uspešno integriše u austrijsko društvo.


Video (1)

Utorak, 13. novembar 2018. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije 13.11.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja